25 Апр. 2024

Вие сте тук

Притежателите на шенгенски визи – безвизово в България

25.01.2012

До датата на пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство страната едностранно ще прилага безвизов режим към притежателите на валидни шенгенски визи. Това е решило правителството на днешното си заседание, съобщи БТА, позовавайки се на информация от външно министерство. Предложението е на министър-председателя Бойко Борисов.

 

С това решение България ще прилага изцяло достиженията на правото от Шенген, се посочва в съобщението.

Според решението притежателите на такива визи и разрешения за пребиваване имат право да влизат и пребивават в България за не повече от три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане, без да притежават българска виза за краткосрочно пребиваване.

Това решение ще засегне гражданите на всички държави, които имат в момента визов режим с България и с ЕС. Така граждани на Китай, Турция, Русия, Казахстан и други държави, които имат вече издадени шенгенски визи или разрешения за пребиваване, ще могат без допълнителни усилия да пребивават на територията на България.

 

Притежателите на такива визи са преди всичко бизнесмени, хора със сериозен икономически потенциал, които търсят място за своите инвестиции. Други потенциални бенефициенти на това решение са туристи, които искат да посетят българското Черноморие или планинските ни курорти, отбелязват от МВнР.

През 2011 г. българските консулски служби са издали 733 623 визи, което е ръст от 18 на сто в сравнение с 2010 г., посочват още от министерството.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed