18 Апр. 2024

Вие сте тук

По качество на водите за къпане сме на последните места в Европа

23.05.2017

В България през 2016 година 64,9 процента от проверени 94 места за къпане са били с отлично качество на водата. Това сочи публикуваният днес годишен доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия.


С лошо качество на водата са били 1,1 процента от местата за къпане или един обект. С добро качество на водата са били 27 места или 28,7 процента от проверените обекти.


Година по-рано в България 71,3% от проверените места за къпане бяха с отлично качество на водата.


В България само четири от 94-те проверени места са вътрешни води, а останалите 90 са крайбрежни.


По качество на водите за къпане страната ни е сред последните в класация, обхващаща страните от ЕС и държави извън общността като Швейцария и Албания, които остават след нас.


Австрия, Кипър, Гърция, Люксембург и Малта са страните с най-чистите води за къпане в Европа, посочва (ЕАОС), цитирана от ДПА.


В Кипър и Малта, където туризмът е ключов икономически сектор, 99% от всички води за къпане отговарят на най-високите стандарти. Те обаче са надминали от Люксембург, където показателят достига 100%.


Общо 85 процента от 30-те страни, обхванати от проучването са успели да постигнат отлично качество на водите за къпане, което е леко увеличение спрямо 2015 година.


С лошо качество са 1,5 процента от водите за къпане в Европа, при които има опасност от болести като диария. Броят им обаче е спаднал спрямо предходната година.


Направени са изследвания за два типа бактерии: ешерихия коли и чревни ентерококи.


Основни причинители на замърсявания за водите са били канализации и отпадъци от животновъдна и земеделска дейност. Наводненията и обилните валежи могат да увеличат замърсяването в реки, езера и морета и да предизвикат преливане на канализации, се посочва в доклада.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed