19 Апр. 2024

Вие сте тук

Почивките в Гърция поскъпват с влизане в сила на новия ДДС

01.06.2016

Цените на стоки и услуги в Гърция от днес скачат за сетен път заради повишената ставка на данък добавена стойност (ДДС) от 23 на 24 на сто и заради премахването на намаления ДДС на 11 острова,  съобщават днес електронните издания на вестниците в южната ни съседка.


Наблюдателите определят скока на цените като "цунами" за гръцкия данъкоплатец. На пазара се опасяват от по-нататъшно свиване на потреблението. Предвидената по-висока хотелска такса за престой  обаче ще влезе в сила от 1 януари 2018, а тази за стационарните телефони е преместена за 1 юли 2017 г.


Съгласно законопроекта, който бе гласуван наскоро, от днес се премахва намалението на ставките на ДДС за островите Сирос, Тасос, Андрос, Тинос, Карпатос, Милос, Скирос, Алонисос, Кеа, Андипарос и Сифнос. На всички тези острови ставката от днес скача от 16% на 24%, тоест с осем пункта. От тези повишения правителството смята да събере около два милиарда евро. Те бяха договорени в замяна на външното кредитиране на страната.


Очаква се увеличената ставка на ДДС да предизвика ефекта на доминото и да доведе до поскъпване на стотици стоки от първа необходимост.


От списъка на поскъпналите стоки и услуги в резултат на повишеното ДДС са изключени сметките за ток на електрическата компания ДЕИ и за вода, които ще продължат да се облагат с 13% ДДС /макар че една част от тях ще бъдат обложени с 24%  ДДС/, пишат изданията.


Хиляди други стоки и услуги обаче поскъпват. Сред тях са телефоните, консервите, хлебните изделия, бисквитите, шоколадите, сладоледите, облеклото и обувките, горивата, електрониката, ресторантите и таверните, транспорта и други.


Значително е увеличението на горивата - с 6%, на цигарите и алкохола - с 10%. Кутия цигари ще струва около 4 евро, а бензинът вече гони 1,40 евро. Поскъпването на засегне туристите, решили да пътуват до по-далечни дестинации.


Скачат също и туристическите услуги по скъпите острови като Родос и Кос, където ДДС е бил 6%, а от днес ставката вече е 13 на сто. В по-северните курорти търговците твърдят, че цените ще се запазят такива, каквито са. Въпреки по-високите данъци, те не възнамеряват да гонят туристите си.


Увеличават се и цените на луксозните стоки, шампоани, перилни препарати. Цените на хранителните продукти си остават на сегашното ниво.


Кафето в търговската мрежа също ще поскъпне, но не и това на плажа. И тази година туристите ще имат възможност да си купят традиционното за Гърция фрапе и срещу 3 евро да плажуват цял ден.


За момента търговците не очакват поскъпване на най-купуваните гръцки стоки като зехтин, маслини и традиционни гръцки сирена.


Нова по-висока такса ще има и за кабелната телевизия и тя ще е 10% върху месечната сметка.


Повишенията няма да подминат и магистралните такси. Скокът варира от 5 до 10 евроцента в зависимост от категорията на моторното превозно средства. Най-високи ще са таксите за най-тежките возила и ще засегнат и автобусите, с които се превозват туристите. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed