20 Апр. 2024

Вие сте тук

Поне 80 млн евро са загубите на летището в Брюксел заради атентата

12.05.2016

Летище "Завентем" е на загуба от 80-90 милиона евро в резултат от атентата на 22 март, съобщи ръководството на аерогарата.

 

Заради затварянето на летището за две седмици потокът от пътници е намалял с близо 30% спрямо същия период на миналата година. За тримесечието спадът се изчислява на 5,3%.


Ръководството на аерогарата отчита, че пътниците все по-трудно решават да летят от Брюксел и става все по-сложно авиокомпаниите да бъдат убедени да започнат работа на "Завентем" или да останат, ако вече имат полети до летището.

 

Това се дължи както на атентата, така и на постоянните неуредици - вчера хамалите от едно от дружествата за наземно обслужване обявиха стачка. Исканията им бяха свързани с изплащането на суми за извършена извънредна дейност в дните след атентата.


Снощи преговорите със синдикатите са завършили успешно, но дирекцията на летището се опасява, че скоро "лодката може да се обърне". Заради стачката много пътници се наложи да пътуват без багаж, а други чакаха часове, за да получат куфарите си от пристигащите полети.


Дни след като работата на "Завентем" бе възобновена през април, стачка обявиха ръководителите на въздушното движение. Техните претенции бяха свързани с пенсионната реформа, почивките и заплащането.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed