29 Март 2024

Вие сте тук

Поморие с еко-инициатива за Международния ден на птиците

02.04.2011

10 къщички за птици вече чакат своите обитатели в Поморие. Докато повечето българи се надпреварват в лъжи на първи април, поморийци предпочетоха да отбележат Международния ден на птиците с екологична инициатива. Не случаен е изборът на място, където да бъдат поставени къщичките - в детските градини и училищата в града.

Организаторите от Орнитоложкия център за работа с деца и кметът на града инж. Петър Златанов изразиха надежда, че по този начин ще научат на отговорност и грижа към природата и най-малките си съграждани. По време на акцията ръководителят на Орнитоложкия център Красимир Ненов разказа на възпитаниците си колко са полезни пернатите и как дори могат да бъдат индикатор за качеството на средата, в която живеем. Малчуганите от своя страна не пропуснаха да покажат на кмета какво са научили за навиците на птиците в центъра за работа с деца.

Община Поморие подкрепя силно интереса на децата в областта на орнитологията. В последните години наблюдението на птиците в природата се разви бурно като съществена част от еко-туризма. По време на акцията инж. Златанов сподели, че има стремеж в Поморие да се развиват всички видове туризъм, за които има ресурс. Именно това е и причината общината да отпусне свои помещения и да съдейства за развитието на Орнитоложки център за работа с деца в града. Съобразявайки се със световните тенденции, в средата на миналата година в Поморие се откри и посетителски център за опазване на Поморийското езеро. В него може да бъде намерена информация за всички 268 вида птици, които гнездят в района на езерото, както и да бъдат разгледани птиците в естествената им среда с помощта на телескопи.

Международният ден на птиците се чества вече почти сто години. Началото е дадено през 1906 г. когато в Париж се подписва Конвенцията за защита на полезните птици. В световен мащаб над 10 милиона души симпатизират на организацията за тяхното опазване BirdLife International.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed