01 Май 2024

Вие сте тук

Поморие започва брегоукрепване с европейски пари

07.06.2011


Общината спечели проект по програма „Регионално развитие” и реши най-болезнения проблем на града – опасността от наводнения

Безвъзмездна финансова помощ за реконструкция и укрепване на крайбрежната дига на ул. „Морска” ще получи община Поморие. Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проекта на общината и в края на миналата седмица кметът инж. Петър Златанов подписа договор за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г”.

Брегоукрепването на района ще започне есента, за да не се нарушава спокойствието на туристите и за да бъдат спазени сроковете, определени от програмата, каза кметът Петър Златанов. Така общината решава един от най-болезнените за Поморие проблеми – опасността от наводняване на жилищата в кв. „Свети Георги”. През март миналата година градът беше на прага на невиждано бедствие. Бурното море преля в Поморийското езеро, придошлите води скъсаха дигата и вълните се разляха по крайбрежните улици.

Предвиждайки опасността от наводнение община Поморие не веднъж е търсила финансовата подкрепа на оперативните програми.В началото на 2010 г. тя кандидатства за финансиране на брегоукрепващите дейности, но проектът не бе одобрен заради изискването в района да има и свлачище.Сега с общите усилия на администрацията и общинския съвет в проекта са нанесени корекции и той е одобрен.

Според информация от МРРБ са одобрени проекти на 75 общини, свързани с превенция на наводненията, на обща стойност 73 млн. лв. Това е и е целият ресурс, предвиден за реализиране на такива мерки по Оперативна програма „Регионално развитие”. Договори по схeмата „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации” са подписани с кметовете на 41 общини, между които и Поморие. Безвъзмездната финансова помощ по тях възлиза общо на 40,5 млн. лв. Схемата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed