29 Март 2024

Вие сте тук

Половината българи искат да работят за себе си

09.01.2013

Близо половината българи (49 процента), предпочитат да работят за себе си, а не да бъдат служители. Това сочат данните от проучване, разпространени днес от Европейската комисия.


Общо 40% от участвалите в допитването българи са заявили, че желаят да работят за някого. На европейско равнище 37 процента от отговорилите желаят да бъдат самонаети. Изследването отчита, че самостоятелната работа е по-предпочитана в държавите извън ЕС, например в САЩ, Бразилия, Турция, Китай. Сред европейците, желаещи да работят самостоятелно, преобладават младите мъже.


Като най-голяма заплаха за самонаетите се отбелязва възможността от банкрут - 43% изразяват подобно опасение. Малко над една трета от отговорите сочат като опасност несигурните приходи. Над 70% от отговорите изразяват опасение от липсата на достатъчно финансиране за самостоятелна дейност, както и от прекалената административна тежест. Над 80 процента от участниците намират оригиналната идея и финансирането за основни въпроси при откриването на нов, самостоятелен бизнес.


За България изследването отчита, че близо 60% от отговорилите определят като желано или силно желано преминаването им на работа като самонаети. Тези стойности са над средните за ЕС, където се отчитат 32% подобни отговори. Основните опасности от откриването на собствен бизнес според българите са да останат без работа и да преживеят личен провал, като процентът на тези отговори е над средните стойности за ЕС. Съотношението на българите, започвали някога собствен бизнес, превишава средното за европейците - 36 на сто от анкетираните наши сънародници са отговорили, че са предприемали подобна стъпка, срещу 23 на сто такива отговори средно в Общността.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed