24 Апр. 2024

Вие сте тук

Под 1/3 от притежателите на кредитни карти ги ползват в интернет

17.11.2011

По-малко от една трета от собствениците на кредитни карти в България извършват с нея транзакции в интернет. Това показват данни на проучване на сайта „Моите пари“. Анкетата е проведена от 2 до 13 ноември т.г. и обхваща 1444 участника. Въпреки че повечето притежатели на кредитнатаи карти ги използват при покупки (65%), а 45% ги използват за теглене на пари в брой, тенденцията е те все повече да се използват за разплащания в мрежата.

Българинът познава кредитните карти и като правило ги използва успоредно с дебитната карта, с каквато разполагат 82% от анкетираните. Близо две трети от анкетираните ползват кредитна карта и потребителски кредит.

Нуждата от пари и удобство в разплащанията при покутка на стоки и услуги са двата основни мотива за избор на кредитна карта, които се посочват съответно от 45% и 43% от анкетираните.

Всеки четвърти притежател на карта я използва не повече от 5 пъти месечно. Малко повече от една четвърт от тях обаче ги използват по-малко от веднъж в месеца или само няколко пъти годишно.
Повече от половината от онези, които не ползват кредитни карти, обикновено не знаят за гратисния период, който могат да ползват (52%), както и за кеш-бек (67%).

Икономическата ситуация и лихвите по тях са основен мотив за отказ за ползване на кредитна карта. Основна част от хората, които не разполагат с тях, не намират основателна причина да кандидатстват за за получаването й (41%);
Все още водещ фактор при избор на карта са лихва (над 65%) и такси (над 45%), сочи още проучването.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed