26 Апр. 2024

Вие сте тук

Подводният туризъм вече не е научна фантастика

15.08.2011

Подводният туризъм набира обороти по цял свят. Собственикът на корпорация Virgin Ричард Брансон, който планира в най-близко бъдеще да изпрати първите туристи в космоса, е заявил интерес и към подводния туризъм, съобщиха американски медии. Той е започнал изследвания на океана в сътрудничество с режисьора на "Титаник" и "Аватар" Джеймс Камерън.

Примерът му е последван от няколко компании, които възнамеряват да започнат сходна дейност. Според президента на Triton Патрик Лейхи, компанията вече разработва специално подводно оборудване, което ще помогне на подводните туристи да се спуснат в океанските дълбини. Идеята е да им се даде възможност да достигнат останките на "Титаник" или "Бисмарк". По думите на Лейхи това ще даде на хората шанс да достигнат до всяко кътче на океана и да се полюбуват на морските обитатели.

Няколко други компании пък възнамеряват да изпратят туристи в най-дълбоката част на Марианската падина. Те вече са започнали разработването на проекта и уверяват, че подводните им съдове ще могат да издържат на колосалните натоварвания и да се спуснат на дълбочина 11 хил. метра. Някои от апаратите могат да поберат трима пътници, а други – само един. Обединява ги фактът, че всички минисубмарини ще имат огромни илюминатори от изключително здраво и дебело стъкло и силни прожектори, които ще позволят на туристите да видят красотата на подводния свят.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed