25 Апр. 2024

Вие сте тук

Повече от 22 хил. круизни туристи посрещна Видин през 2014 г.

20.04.2015

Държавата ще насърчава речния круизем туризъм

 

Повече от 22 хил. круизни туристи са посрещна град Видин през 2014 г. Такава е равносметката за развитието на круизния туризъм в града през миналата година. Данните бяха посочени на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона. В нея участваха също областният управител Момчил Станков, народните представители Вили Лилков и Владимир Тошев и др., съобщи пресцентърът на министерството.

 

Министерството иска да насърчи речния круизен туризъм чрез подисване на специална декларация. Това ще стане на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

 

През тази година се очаква във Видин да пристигнат 181 речни туристически кораба, което е около 10% ръст в сравнение с миналата година, съобщи наскоро THEperts. "Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи",  каза Николина Ангелкова. На срещата стана известно, че областната управа последователно работи в тази посока и вече са установени връзки с германската ообласт Ортенау, като е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи. Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик.

 

"Видин и регионът трябва да използват потенциала не само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм“, каза още министър Ангелкова. Министерството реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма в град Видин, както и крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула.

 

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през миналата година са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите за период е над 31 300, от които българите са били също 78%. Реализираните приходи от нощувки  са за над 1. 8 млн. лв., от които 86% са формирани от български граждани.

 

Въпреки че Северозападният район  е сред най-бедните и най-застаряващи в Европейския съюз, той крие редица приятни изненади за туристите, свързани  с  историята, културата и красивата природа. Тук с причудливите природни форми са Белоградчишките скали, крепостта "Калето", мистиката на пещерата "Магура", легендите, скалните феномени.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed