23 Окт. 2021

Вие сте тук

Повече от половината българи ще почиват в България

20.06.2012

 

Повече от половината българи (59%)ще изберат за лятна почивка родни курорти,  показва проучване, проведено от Visa в България. Основната причина анкетираните да предпочетат да прекарат ваканцията си в страната е, че по-лесно ще достигнат до своята дестинация (53%) и фактът, че почивките тук са по-достъпни (49%).

 

Проучването е извършено чрез онлайн анкета сред 300 души, притежатели на дебитна, кредитна или предплатена карта на възраст между 18 и 55 години и живеещи в осемте най-големи градове -  София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен и Русе. Идеята е да се определи какви са плановете на българите за лeтен отпуск и по какъв начин възнамеряват да плащат както по време на резервирането, така и на самата почивка.

Близо 9 от 10 българи (87%) планират да почиват през лятото, което е с 27% повече в сравнение с 2011 година. Изследването показва още, че тази година над две трети (39%) ще похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година.

Над половината от участниците в изследването възнамеряват да прекарат летния си отпуск в България. Близо една трета от анкетираните (29%) планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12% имат намерение да прекарат отпуска си само в чужбина. Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

 

Хората, които имат намерение да почиват в чужбина, посочват като основни предимства, че е по-вълнуващо (52%) и по-високото качество на обслужване в сравнение с местните курорти (42%).ората, които имат намерение да почиват в чужбина, посочват като основни предимства, че е по-вълнуващо (52%) и по-високото качество на обслужване в сравнение с местните курорти (42%).

Най-щедри това лято ще бъдат хората на възраст между 35-44 години, които планират да отделят през почивката си средно по 1009 лева, следвани от хората между 45-55 години с 952 лева. Най-младите участници в проучването (18-24 години) ще използват нискотарифни варианти с бюджет от 485 лева.

По отношение на нагласите по региони жителите на Плевен ще похарчат най-много през това лято – средно по 1187 лева, следвани от Стара Загора с 1137 лева. Средно българинът планира да задели за лятната си почивка 882 лева.

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при резервациите, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Като основна причина за своето решение да използват разплащателни карти при организирането на почивката картодържателите изтъкват, че е по-лесно (89%), по-бързо (44%) и по-сигурно (21%) от плащането в брой. Същото важи и за хората, които планират да използват своите карти и през самата отпуска. Те избират този начин за разплащане, защото е по-лесен за употреба (90%), по-сигурен (32%) и по-бърз (30%) от парите в брой.

Над една трета от анкетираните (39%) твърдят, че имат намерение да похарчат повече пари за своята почивка в сравнение с миналата година. Малко по-малко от половината (45%) пък са подготвили същия бюджет, а едва 16% са заделили за отпуска си по-малко средства спрямо 2011 година.

Всеки пети вече е направил резервация на почивката си, а 45% планират ваканция, но все още не са организирали пътуването си. Повече от половината анкетирани ще почиват през август (56%), като хората предпочитат началото на месеца (20%) или неговия край (20%). На второ място като най-желано време за почивка се нарежда юли (42%), а трети е септември (31%). Едва 18% са планирали ваканцията си за юни.

Тази година близо 29% от хората ще прекарат повече време в отпуск в сравнение с миналото лято. Над половината (53%) ще си вземат същия брой почивни дни, колкото и през 2011 година. Средно хората планират да почиват 10 дни. Най-дълги ще са ваканциите на жителите на Стара Загора (средно по 12 дни) и Бургас (средно по 11 дни).

„Въпреки че и тази година е повлияна от икономическата криза, електронните разплащания през летния период продължават да растат. Тази тенденция ще продължи до края на 2012 година, което показва, че лятната почивка все още е неотменна част от календара на българина, а картата Visa заема все по-важно място в списъка с необходимите за ваканцията вещи“, коментира резултатите от изследването Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

 

Резултатите от изследването показват, че за хората, които ще почиват в България, най-желани са черноморските дестинации, като 74% планират да прекарат ваканцията си на морето, а 16% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят Слънчев бряг (6,5%), следван от Варна, Китен и Созопол (5%) и Лозенец, Приморско и Поморие (3%).

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed