28 Март 2024

Вие сте тук

Повечето румънци ще останат в страната си това лято

14.06.2011

9% избират България за лятната си почивка

България е сред най-предпочитаните от румънците дестинации за почивка, но икономическата криза се отразява на плановете им за ваканцията.
Анкета, осъществена в началото на юни по поръчка на Румънската асоциация за оценка и стратегия, разкрива, че заради икономическата криза румънците предпочитат да прекарват почивките си в родината, съобщи румънската информационна агенция Аджерпрес.

Четиридесет и девет процента от участвалите в националното допитване са посочили Румъния като предпочитана дестинация, докато почивката в чужбина е била избрана от 42 на сто от анкетираните. Предпочитанията на румънците към отдих в собствената им страна са се увеличили с два процента спрямо 2010 г., а интересът към почивка зад граница е отбелязал спад от шест на сто.

Гърция е държавата, в която най-много румънци биха искали да почиват (над 20%), следвана от Испания (15%), Италия (14%), България (девет%), Франция (седем%) и Турция (също седем%).

В сравнение с миналата година се забелязва спад на интереса към Франция, Италия, Испания или Германия, докато предпочитанията към Гърция или България са се увеличили, посочва агенцията.

Шестдесет и пет процента от анкетираните, които са заявили, че ще пътуват някъде през отпуската, са посочили като дестинация Румъния, а четири процента - България, Испания или Италия. Тридесет и девет на сто възнамеряват да отидат на море, 31 процента - на планина, два процента ще почиват и на море, и на планина, а седем процента ще посетят някой град.

Близо една трета от анкетираните (31%) са заявили, че ще пътуват това лято, а 66% на сто нямат такива планове. Мъжете, младите хора на възраст от 18 до 35 години, хората с висше образование и онези, които живеят в градовете, са социалните категории с намерения за пътуване по време на отпуските.
Бюджетът за ваканция тази година, през погледа на анкетираните, ще бъде по-малък за всеки четвърти анкетиран или най-много същия като миналогодишния. Само един на двадесет участвалите в допитването е заявил, че ще задели повече средства за тазгодишната си почивка.
Над 70% от анкетираните са прекарали най-много ваканции през последните десет години в Румъния. Петнайсет на сто - в чужбина, а 12% - и зад граница, и в Румъния.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed