03 Май 2024

Вие сте тук

Плати, колкото тежиш

02.04.2013

Вероятно в продължение на инициативата „плати, колкото изядеш“, станала популярна в заведения в САЩ преди няколко години, сега е на път нова, но приложима в авиобизнеса.



Учени са предложили пътниците на авиокомпаниите да плащат в зависимост от телесното си тегло. Това би помогнало на въздушните превозвачи да възстановят част от средствата, похарчени за допълнително гориво.

 


Идеята е предложена в публикация в Journal of Revenue and Pricing Management , месечно издание, което излиза в Норвегия. Авторът предлага три различни варианта. Първият е цената на билета да е пропорционална на теглото на пътника. За да няма обвинения в дискриминация на по-тежките пътници, вторият предвижда  фиксирана цена за всички и намаления за онези, които тежат по-малко от определен брой килограми. Третият въвежда разделяне на пътниците в три различни категории в зависимост от теглото им и определяне на различна цена за всяка от тях.


Изданието припомня, че без да афишира политиката си, British Airways предлага безплатно на пътниците, които трудно се побират на една седалка,  по-дълъг колан. Ако и това не помогне, те трябва да платят и съседната седалка.


Публикацията посочва също, че авиокомпаниите напоследък все по-често се сблъскват с проблема на свръхтегло. В същото време пътниците с наднормено тегло понякога не могат да използват редовни полети, защото не успяват да се поберат на една седалка.


Според авторите на проучвенето е напълно оправдано да изискват по-висока цена за билетите на такива пътници, защото за всеки допълнителен килограм авиокомпаниите ще изгорят допълнително гориво, което означава по-високи въглеродни емисии и по-висока цена.

 

Ако не е първоаприлска шега, вече имаме и първата авиокомпания в света, която прегърна идеята. Daily Telegraph анонсира вчера нововъведението на  Samoa Air ,  което предвижда при покупката на самолетен билет да се изисква от пътниците да декларират какво е тяхното тегло и да го проверява на летището.   Те вече ще плащат не цена за седалка, а фиксирана такса за всеки килограм, която ще е различна за полетите с различна продължителност.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed