25 Апр. 2024

Вие сте тук

Пет години от потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро

05.09.2014

 и гибелта на 15 български туристи 

Днес се навършват пет години от трагедията в Охридското езеро, когато при потъването на кораба "Илинден" загинаха 15 български туристи.


Инцидентът стана на 5 септември 2009 г. в 10.30 часа, когато корабът "Илинден" с 57 пътници на борда плаваше от Охрид за Свети Наум, но потъна в дълбоките води на езерото. "Илинден" се преобърна и потъна на около 250 метра от брега.

 

23-годишният капитан на кораба Сотир Филески бе задържан в деня на инцидента, при което му бе определена мярка задържане, която бе в сила до юридическата развръзка на случая на 5 юли 2011 г., когато той бе осъден на една година затвор. Смекчаващо обстоятелство за Филески бе искането на адвоката на българските граждани, които оцеляха, за определяне на алтернативна, а не ефективна законова мярка за капитана с мотива, че е направил всичко по силите си, за да спаси възможно повече пътници в критичния момент, при което рискувал и своя живот.


Основният съд в Охрид, където се водеше съдебният процес от 28 февруари 2011 г., осъди задочно упълномощения представител на германската осигурителна компания "Лойд" Бранко Баич заради дадената от него оценка за техническа изправност на кораба "Илинден", построен през 1924 г.


Българските съдебни власти наказаха Боряна Георгиева, организатор на пътуването на българските туристи в Охрид, с глоба от 4500 български лева и двугодишна забрана за туристическа дейност, защото е организирала пътуването, без да се придържа към предвидените в закона правила.


Осем от жертвите бяха от община Антон, четирима от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.


Две седмици след потъването, на 19 септември корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Същия ден корабът бе изтеглен до канала Студенчища.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed