24 Апр. 2024

Вие сте тук

Петър Петров ще представи България на Bocuse d’Or

07.11.2013

Триото Петър  Петров, Никол  Цветанова и Димо Димов от CultGourmet Catering  ще представи България на Bocuse d’Or в  Стокхолм, Швеция, през 2014 г. Това стана известно след оспорвана двудневна надпревара на три отбора, които се бориха за престижното задължение и чест да се състезават от името на страната ни на най-авторитетното кулинарно състезание в Европа. Те получиха със 700 точки и бяха класирани на първо място от журито. 

633 т. и Веселин Калев с неговия отбор се класира на второ място.

586 т. и трето място отборът на Мартин Колев с треньор шеф Борис Петров.

Никол Цветанова, съвсем наскоро завършила Професионалната гимназия по туризъм в София, бе обявена за най-добрия помощник-готвач.

 

България ще участва за втори път в състезанието, известно като Кулинарните Оскари.

 

„Черешката на тортата“ нарекоха състезанието  на годината топ-шефове, които оценяваха представянето на младите си колеги, които им отстъпват по възраст, но не и по майсторство.

 

Във втория ден на състезанието основната тема бе „телешко/говеждо филе“, итгепретирана с много фантазия от участниците, които в продължение на четири часа подготвяха композициите си. В 11,30 в кухнята влезе първият отбор, а  точно в 12 ч - третият. Четири часа по-късно и трите бяха готови с менютата си, в които присъстваше задължително по един български традиционен продукт. 

 

Последните седем минути  преди появяването на първия отбор с менюто, основано на говеждо филе, публиката бе изпълнила пространството в зала 6 на Интер Експо Център София. Предстоеше финалният етап от състезанието, така че и участници, и публика, и жури,  с нетърпение очакваха презентацията на трите отбора. Председателят на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев и неговият заместник Иван Манчев, макар че не бяха в журито, с вълнение очакваха какво ще представят финалистите  - отбора, който има шанса да стане номер едно в света.

30 секунди, 20 секунди, 5,4 ,3 ... отброяваше водещият, и отбор номер 1 представи композицията си, като не закъсня нито секунда, въпреки че закъснение до 3 минути не се наказва според регламента на състезанието.

Веселин Канев от ресторант Кастел, неговият помощник Антонио Иванов и техният треньор Станислав Котев  заложиха на

  • Трилогия от Сьомга
  • Сьомга с ягодово гаспачо и салатено граните
  •  Телешко бон филе в два соса с пълнена конфирана цикория със соев булгур и сусамка,конфирани сезонни зеленчуци, картофен крем с какао, конфиран артишок и глазиран арпаджик

 

 

48 секунди преди крайния срок отбор „номер 2“ в състав кандидатМартин  Колев отресторант El Toro Loco с помощник Валентин Тодоров итреньорБорис  Петров също от ресторантEl Toro Locoпредстави менюто си:

Телешко бон филе, приготвено на 62 градуса, пълнено с млечен фарс от телешки мозък и панирано в кайзер смес

Гарнитури:

Пате/ - сукре/ от тиква с конфитирано пъдпъдъче яйце – тип „Панагюрски”;

Бонбон от мозък, паниран в прах от пастърма и орехи;

Конфитирани морков, лилав картоф и алабаш в clarified butter;

Сос-редукция от телешки кости подправени с пастърма и парфюм от трюфел.

 

Накрая отбор номер три – Петър Петров, помощник Никол Цветанова и треньор Димо Димов, и тримата от CultGourmet Catering, предложи на журито и публиката да оцени менюто си:

  • Телешко филе с лиофилизиран сос от кестени и гъши дроб, полента от тиква и салвия
  • милфльой от спанак и конфи от булка, манатарка и кралска печурка
  • канелони от праз с фарш от киноа,трюфелово олио и чипс от печени чушки

 

 

Външен вид на ястието, вкус,  чистота на работно място бяха част от критериите, по които журито оценяваше работата им.  Нито един детайл не убягна от вниманието им, докато избираха най-достойния кандидат, който ще представи България на най-престижното кулинарно състезание в Европа.

Трудна задача за журито, коментираха наблюдатели на състезанието още преди третият отбор да презентира менюто си. Според тях, макар че в първия ден ястията със сьомга бяха много впечатляващи, днес предложенията с телешко надминават всички очаквания. А желанието за съвършенство определи избора на най-добрия отбор.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed