05 Юли 2022

Вие сте тук

Париж е най-гъсто населеният град в Европа според Евростат

12.10.2012

Българската столица София е слабо заселена в сравнение с някои големи европейски градове, отчитат данни на новия регионален годишник Евростат 2012. По гъстота на населението на квадратен километър София отчита данни от 960 жители на квадратен километър при население около 1,2 милиона души и територия от близо 500 кв.км. На второ място в България по този показател е Варна - 125 жители на квадратен километър при население от близо 470 хиляди души и територия от 240 кв.км.


Безспорен лидер в тази европейска статистика е Париж с гъстота над 21 хиляди жители на квадратен километър при население от близо 12,5 млн. жители. Френската столица е разположена на територия от 105 кв. км заедно с парковете, но без тях - на 87 кв. км, а диаметърът й е 120 километра.


На второ място по този показател се нарежда Лондон с над 10 500 жители на кв. км. Градът е разположен на територия от 1 500 кв. км, което го прави 37-та най-голяма агломерация в света.


Само четири столици в Европа са с население над 3 милиона жители - Париж, Лондон, Берлин и Мадрид, а други 20 големи града на ЕС са с население между 1 и 2 милиона жители, отчита европейската статистика.


Изключително пренаселена е и румънската столица Букурещ - над 8 500 жители на кв. км при население от близо 1,6 млн. души. Според статистиката близо 9% населението на Румъния живее в Букурещ.


Сред най-гъсто населените европейски градове се нарежда и Брюксел - с 6 700 жители на кв.км при население от над 1 млн. жители. Някои архитекти смятат, че Брюксел е по-засегнат от модернизирането през 1960-те години, отколкото от войните поради факта, че разходите за събаряне на стари къщи в града са се изплащали от държавата. Това се е отразило неблагоприятно върху външния вид на града: събарят се ненужно голям брой стари жилища и квартали, а на получените площи се построяват високоетажни сгради.


В Германия най-пренаселен град е Мюнхен с близо 4 300 жители на кв. км при население от милион и половина души и площ от 310 км. км.


Австрийската столица Виена е с гъстота 4 200 жители на кв. км при население от близо 2 млн. жители и територия 420 кв. км.
Варшава и Будапеща са с гъстота по 3 300 жители на кв. км., като полската столица е с население от 2,5 млн. жители и е разположена на 517 кв. км., а унгарската столица има приблизително същите жители и територия, но там живее 1/5 от населението на Унгария.


На обратния полюс - сред най-слабо населените градове в ЕС се нареждат финландският град Лапи и норвежкият Финмарк - по 2 жители на кв. км. и шведският Норботен - 3 жители на кв. км. В тази своеобразна класация на най-слабо заселени градове има и два български града - Видин /36 жители/ и Ловеч /37 жители/ на кв. км, като първият има 101 хиляди души население, а вторият - около 50 хиляди. 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed