25 Апр. 2024

Вие сте тук

Пак няма прием за камериер и пиколи

12.10.2016

 

И следващата учебна  година няма да има прием за професиите "камериер" и "портиер-пиколо". Това съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов съобщи на форума

„Професионалното развитие в туристическия бранш - предизвикателства и възможности”, организиран от в. „24 часа“.


По време на дебати за кадрите в туризма той информира, че през изминалата учебна година в професионалното образование по професиите "хотелиерство", "ресторантьорство" и "кетъринг" се отчита стабилна тенденция за увеличаване на приема, като обучението става в 130 професионални гимназии, 25 средни училища.


Общият брой на учениците, които са се обучавали в направлението "хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", е 14 100, а в направлението "пътуване, туризъм и свободно време" - 3607.

Най-желани професии от учениците са "готвач" - 4700 ученици в 60 училища; "ресторантьор" - 6300, в 50 училища; "хотелиер" - 2800, в 31 училища.


Професиите с нисък прием в направлението са "сервитьор-барман" - 131 ученици, в четири училища; а с нулев прием и тази година са професиите "камериер" и "портиер-пиколо".


Сред най-желаните професии са "организатор на туристическа агентска дейност" - 2600 ученици, в 36 училища; "екскурзовод" - 772 ученици, в 13 училища; "аниматор в туризма" - 353 ученици, в 9 училища. Професия с нисък прием в направлението е "планински водач".

 

Спадът в наемането на кадри в туризма е около десет на сто през 2015 г. спрямо 2014 година. Миналата година 92 000 души пряко са били заети в сектора, а 366 000 са общо заетите в туризма и свързаните с него индустрии, каза министърът на туризмза Николина Ангелкова.   Най-често липсват сервитьори, камериерки, пиколо, рецепционисти (заети в така наречената изпълнителска част на сектора) и там има най-голяма нужда от квалификация. В момента се проучват възможностите за създаване на квалификационен център с практическа насоченост за различните видове професии в туризма, като подготовката там ще е между три месеца и една година. Предстои тази възможност, базирана на чуждестранен опит, да се обсъди и с министерството на образованието.


Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова съобщи, че по оперативната програма "Региони в растеж" е заложена възможността за финансиране на професионалното образование в сектора "туризъм". За следващата година се предвижда в 13 професионални гимназии в сектора да бъдат вложени 11 млн. лв. за подобряване на материалната база на тези училища с осигуряване на нужното професионално оборудване. В трансграничните програми също има възможност за подкрепа на сектора.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed