30 Апр. 2024

Вие сте тук

Пакетче чай връщат вместо дребни монети в Северна Корея

02.08.2013

Парите не миришат, освен в Северна Корея, където чуждестранния посетител понякога получава рестото от парите си под формата на пакетче чай вместо местния вон.


Независимо дали е китайски юан, американски долар или евро - повечето от чуждите валути се приемат радушно в тази страна с ограничени резерви, за които туристите, колкото и да са малко, имат значителен принос.


Всяка транзакция тук се прави в чужда валута, а посетителят може да се движи единствено с придружител и има достъп до ограничен брой магазини.


Валута може да се харчи в големите хотели и ресторанти в столицата, посещавани от чужденци. Другаде това често се оказва трудно.
Цената на стоките и услугите е обявена в севернокорейски вонове и трябва първо да се извърши сложно преизчисляване в избраната валута.


Американски долари и евро като цяло се приемат, но не винаги са в наличност и често ви обменят парите в китайски юани, които са доста разпространени. Това обаче налага нова обмяна. . .  Ако рестото, което трябва да ви върнат, е много дребна сума, вместо монети получавате пакетче-две чай. Самият вон не минава през ръцете ви.


Севернокорейската икономика е анемична вследствие на десетилетията лошо управление, природни бедствия и международни санкции.


Като изключим столицата Пхенян, където живее елитът, населението преживява в бедност, като по данни на ООН от недостиг на храни са засегнати две трети от 24-те милиона севернокорейци.


Оценките за количеството вонове в обращение варират. Според южнокорейски експерти те вероятно са на стойност около 2 милиарда долара (1,5 млрд. евро) при брутен национален продукт (БНП) от 30 млрд. долара, което се равнява на 2,6 процента от БНП на Южна Корея.


Доверието на севернокорейците в тяхната парична единица се срина през 2009 г., когато властите извършиха разорителна ревалвация с цел да се преборят с възникването на частни пазари, на които Пхенян гледа с недобро око.


Популярността на чуждите валути не плаши по-малко комунистическия режим, тъй като те също може да подхранват паралелни пазари, които убягват от контрола на властите.


С пари в джоба остава да намерите къде да ги похарчите: чуждестранните посетители са следени от агенти на правителството, с които трябва упорито да преговаряш, за да се отклониш от разрешения маршрут.

 

Източник: France Press

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed