28 Апр. 2024

Вие сте тук

Очаква се 24% ръст на круизните туристи в България през 2014

17.01.2014

С близо една четвърт повече круиз пасажери за България през 2014 г. очаква Българското круиз общество. Това означава нови над 5000 души, като в бройката не са включени децата под 18 години.  Забележителното съотношение цена/качество, разнообразието на предлагането, забавленията и възможностите за посещение на различни държави за кратък период от време са само част от обяснението за непрестанно разрастващия се пазарен дял на круиз ваканциите спрямо същите  на суша, посочват от браншовата организация.

 

По нейни данни се наблюдава съществен ръст на резервациите и в един сравнително нов за България туристически продукт: ваканциите на ветроходни яхти с или без скипер (капитан), главно за островна Гърция. Българите пътуват със собствени автомобили, спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели и в болшинството от случаите достигат до яхт марините, без да се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да упрявляват яхтите самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на скипер. Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Цените на човек на седмица за ваканция на яхта със скипер се движат от около 400 евро в началото и в края на сезона и надхвърлят 1000 евро във върховия сезон от края на юли до края на август. Резервациите за яхти също се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са силно ограничени и като плавателни съдове, и като скипери.

 

Почти трикратно са се увеличили круиз пасажерите в световен мащаб за последните 12 години, припомнят от Българското круиз общество. Само за 2013 г. това са над 21,3 милиона пасажера, от които 6,4 млн. европейци. Тези официални по данни на Международната Асоциация на Круиз Линиите стоят зад  инвестиционната програма от 14,5 млрд. долара и строежа на нови 24 морски и още 10 речни пасажерски кораба до 2016 г.   Понастоящем в света оперират 63 круиз линии с 400 пасажерски кораба. От тях в Европа работят 43 круиз линии, управляващи 207 кораба с над 249 000 легла, а посещаваните европейски дестинации за 2013 г. са 250. За 2014 г. ще бъдат въведени в експлоатация шест нови круизни кораба.

 

Традиционно в началото на годината започна периода на промоции на круиз ваканциите. Известен в целия свят като Wave Season, това е времето от началото на януари до март, когато се резервират около 50% от капацитетите на корабите за текущата година.

 

Туристическите агенции продължават да бъдат основния канал за резервации на круиз ваканции както в света, така и в Европа и в частност България. Всеки 7 от 10 пасажера предпочита туристически агент пред възможността за самостоятелна резервация и плащане чрез интернет.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed