25 Апр. 2024

Вие сте тук

Околната среда е важна за повечето европейци

08.09.2014

Европейците са все така загрижени за околната среда въпреки икономическата криза, сочи ново изследване на "Евробарометър", три години след последното подобно проучване, съобщи пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.


Огромно мнозинство  (95%) от 28 000 интервюирани граждани твърдят, че лично за тях опазването на околната среда е важно, а мнозина смятат, че може да се направи повече.


"Хубаво е, че дори в трудни времена има такава солидна и широка подкрепа за опазването на околната среда. Хората са особено загрижени за замърсяването на въздуха и водата, за химикалите и за отпадъците, и смятат, че всички ние трябва да правим повече усилия в тази област", каза европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник.


Опазването на околната среда е икономически изгодно


Голяма част от анкетираните споделят виждането, че ефективното използване на природните ресурси (79%) и опазването на околната среда (74%) могат да доведат до засилване на икономическия растеж. Според 80% икономиката влияе на качеството им на живот, три четвърти мислят, че състоянието на околната среда има подобно влияние, а 77% от гражданите на ЕС вярват, че екологичните проблеми се отразяват пряко на ежедневието им. Най-голяма е загрижеността за замърсяването на въздуха (56%) и водата (половината от анкетираните), както и за генерирането на отпадъци и изчерпването на природните ресурси.


Все повече хора (59%) смятат, че социалните и екологичните фактори трябва да бъдат поне толкова важни, колкото икономическите критерии при измерването на напредъка на страната им. По отношение на разходите и инвестициите на публичните органи, 59% са на мнение, че съображенията, свързани с околната среда, трябва да са по-важни от цената на даден проект.


Екологичната отговорност расте


Още повече граждани, отколкото през 2011 г. (75%), заявяват, че са готови да купуват екосъобразни продукти, дори ако струват малко повече. Огромно мнозинство (93%) смятат, че големите замърсители трябва да компенсират екологичните щети, които причиняват. Въвеждането на по-тежки глоби за нарушителите се счита за най-ефективния начин за справяне с екологичните проблеми.


Сред европейците 85% мислят, че могат лично да допринесат за опазването на околната среда. Повечето от тях се насочват към екосъобразни действия и поведение. Най-популярни сред тях са разделянето на отпадъци за рециклиране (72%), ограничаването на потреблението на енергия (52%) и ограничаването на потреблението на вода (37%). Въпреки че повече граждани чувстват, че са добре информирани за околната среда като цяло, 39% смятат, че липсва информация за въздействието върху здравето на химическите вещества, използвани в продукти за ежедневна употреба.


Значителна част от хората вярват, че може да се направи повече за опазване на околната среда. 77% намират, че големите компании не правят достатъчно, а 70% мислят същото за правителството на своята страна. 65 процента се уверени, че самите граждани могат да направят повече. Основните приоритети, посочени за гражданите, желаещи да помогнат за опазване на околната среда, са сортирането на отпадъците за рециклиране (54%), намаляване на битовото потребление на енергия (39 процента) и използване на обществен транспорт (39%).


Подкрепа за действията на ЕС


77% от гражданите на ЕС смятат, че европейското законодателство в областта на околната среда е необходимо за опазване на околната среда в тяхната страна, а 60 процента посочват, че решенията в областта на околната среда трябва да се вземат съвместно в рамките на ЕС. 79% мислят също, че ЕС трябва да може да проверява дали законите за околната среда се прилагат правилно в тяхната страна. 84% искат повече средства на ЕС да бъдат отделяни за подпомагане на екологосъобразни дейности. Освен това мнозинството граждани (56%) искат ЕС да полага още повече усилия за защита на околната среда.


Предишното проучване "Евробарометър" за околната среда бе проведено преди три години. Настоящото проучване се проведе в 28-те държави от Съюза между 26 април и 11 май 2014 година, за да се оценят възприятията, нагласите и практиките на европейските граждани по отношение на околната среда. От името на генерална дирекция "Околна среда" бяха анкетирани, лично и на техния майчин език, 27 998 души от различни социални и демографски групи.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed