25 Апр. 2024

Вие сте тук

Общините с културно-историческо наследство се обединиха в асоциация

08.10.2013

Асоциация на общините със селища и територии с културно-историческо наследство беше учредена днес във Велико Търново.


На първата работна среща на асоциацията кметове и представители на общините Трявна, Балчик, Банско, Горна Оряховица, Дряново, Елена и Велико Търново избраха кмета на Велико Търново Даниел Панов за председател на управителния съвет на сдружението, а отговорника за международните дейности в общинската администрация - за изпълнителен директор.


Идеята на асоциацията е да обедини общини с богато културно-историческо наследство, каза на пресконференция Даниел Панов. Според него една от целите на асоциацията е да стане част от международната европейска мрежа на държавите и градовете с културно-историческо наследство и да участва в процедурите с директно финансиране на проекти в Брюксел.


"Тук ни събират общи проблеми, свързани с пречките, които срещаме при комуникацията с институциите", посочи кметът на Трявна Драгомир Николов.


Според кметовете е нужна промяна в Закона за културно-историческото наследство.


От асоциацията ще отправят конкретни предложения до Министерството на културата по време на следващата среща, която ще се състои във Велико Търново през ноември. Тогава ще участват и представители на градове, членуващи в подобни организации във Франция, Румъния и Албания.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed