20 Апр. 2024

Вие сте тук

Общините - активен участник в Международната борса "Ваканция"

12.02.2015

И тази година общините отново бяха активен участник в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА", запознавайки туроператорите и бъдещите си гости с новостите в културата и туризма.

 

Участието на  Община Враца мина под знака на предстоящата изложба "Епопеята на тракийските царе" в Лувъра в Париж, където ще бъдат представени едни от най-известните тракийски съкровища - сребърното - от Рогозен, и златното - от Могиланската могила. Двете съкровища се съхраняват в Регионалния исторически музей във Враца заедно с други златни тракийски съкровища - от Букьовци (днешна Мизия) и от Галиче.


Щандът на общината предложи на посетителите нетрадиционен дизайн, а гостите през първия ден бяха посрещани от "цар" и "царица" от тракийското племе трибали, обитавало Северозападна България. Заради многобройните ценни находки в областта, Враца се смята за предполагаемата метрополия на трибалите.

 

За поредна година и община Казанлък бе един от основните участници в  изложението.Като център на един от деветте туристически района Казанлък  акцентира върху дестинацията "Долината на розите и тракийските царе". На изложението бяпа представени също емблематичните фолклорни ритуали "Розобер" и "Розоварене" с участието на ИМ "Искра" и танцьори от ансамбъл "Арсенал".


Традиционният Празник на розата в Казанлък отбелязва през 2015 г. своята 112-годишнина и привлича гости и туристи с атрактивното си карнавално шествие и спектаклите "Розобер" и "Розоварене". След археологическите открития през последните 20 години, районът на Казанлък бе наречен и Долина на тракийските царе. Тук се намира най-голямата и най-добре запазена в България тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО. Идентифицирани са почти 1000 тракийски могили.

 

Община Габрово участва с представителен щанд заедно с общините Трявна и Севлиево.Експерти от общинска администрация на трите общини, представители на АЕК“Етър“ и АИР „Боженци“ участваха и в дискусионните форуми по време на изложението. Други музеи и обекти на територията на Общината( Дом на хумора и сатирата, Интерактивен музей на индустрията, РИМ-Габрово, Национален музей на образованието,  Астрономическа обсерватория и планетатриум) , както и туроператори и хотелиери се представиха чрез рекламни материали.

Интересен акцент на регионалния щанд беше присъствието на етърски майстор – шекерджия, който на място демонстрира уменията си, а посетителите на щанда имаха възможност да опитат от сладкия резултат и да си обещаят скорошно идване в Габрово.

 

Разлог се представи с щанд, на който рекламираше спа и голф туризъм. На щанда беше представена и богата информация за хотелите и къщите за гости, спа центровете и туристическите атракции на територията на планинската община.

 

Възможностите за туризъм във Видинска област бяха презентирани на  отделен щанд чрез информационни материали, кратки видеофилми, игри и туристическите обекти в региона.


Община Белоградчик рекламира местни торлашки гозби. В баница  бяха поставени късмети с имената на туристически обекти в Белоградчишко и всеки, който изтегли късмет, ще трябва през годината да го посети. Велотуризмът бе друг акцент в представянето на Белоградчик.

 

По традиция Велико Търново представи културната си програма, посветена на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен. Сред атракциите имаше интерактивни демонстрации на средновековни занаяти и бит "Всекидневният живот на Търновград" и фестивал на историческите възстановки "Българско Средновековие", които ще се състоят на Царевец през летните месеци. Акцент в програмата за годишнината е откриването на Трезорна зала в Археологическия музей, в която ще бъдат експонирани златни ценности от фонда на музея и експозицията "Артефактите на старопрестолните църкви".


Във връзка с честванията ще бъдат подготвени исторически театрални етюди и камерни концерти, които ще се състоят от май до октомври в средновековните църкви "Св. 40 мъченици", "Св.Св. Петър и Павел", "Св. Димитър" и "Св. Георги". Представени бяха безплатните обиколки на най-интересните забележителности във Велико Тъново, както и поклонническият туристически маршрут "Търновските светини".Едни от най-големите атракции, промотирани на изложението, бяха "3D mapping" шоу за празника на Велико Търново и 30-те безплатни излъчвания до края на годината на спектакъла "Царевград Търнов - Звук и светлина" по повод 30-годишнината от създаването на аудио-визуалния спектакъл.


За 11-ти пореден път община Стара Загора участва в туристическата борса. Обновеният по проект на ОПРР и открит за туристически посещения през май 2014 г. форумен комплекс на Аугуста Траяна бе акцент в представянето на Стара Загора. Проектът "Превръщане на културно-историческите паметници от Античния период в туристическа атракция", с бенефициент община Стара Загора, се осъществява с основната цел античният комплекс да се превърне в цялостен и атрактивен туристически продукт.


В дните на изложението, на щанда, изграден по дизайнерски проект в стила на античната архитектура, беше представен богатият археологически потенциал на централната градска част на Стара Загора, отбелязват от общината. Пространството, наситено с обществени и културни функции, с оформени зони за организирането на празници, фестивали, концерти, учебни и образователни програми, се превърна в притегателен център за туристически посещения, се посочва в съобщението. Гостите на изложението ще получат изчерпателна информация за предлаганите тематични маршрути, ателиета, атракции и събития, за възможностите за настаняване и други.

 

Екипът на ОП „Туризъм“ - Пловдив заложи на презентацията на града, представяйки непрекъснатото му движение от епоха в епоха, от древността към съвременността, от застинала красота към усещане за вечна хармония. Улични актьори и музиканти пресъздадоха неповторимата атмосфера на Стария и Новия Пловдив. Акцент в програмата бе изпълнението на класическа музика, с което бе представен емблематичния за града Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Сред музикантите бе флейтистката Мила Павлова – основател и главен артистичен двигателна фестивала. Актьорите от театър „Хенд“ забавляваха гостите с поредица от скечове, а всички посетители на щанда имаха възможност да си направят снимка за спомен с атрактивен мим, както и да се насладят на някои традиционни специалитети.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed