02 Май 2024

Вие сте тук

Община Силистра ще управлява уникална римска гробница

25.08.2011

Правителството предостави на община Силистра безвъзмездно управлението върху късноантичната римска гробница в крайдунавския град, съобщиха от общината.

Още през март тази година Силистренската община поиска от Министерството на културата права за управление на римската гробница за 10 години.
Искането бе свързано с необходимостта да се разработи план за опазване на паметника на културата и за превръщането му в туристическа атракция.
Експертен екип от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) даде оценка за гробницата, че е в "състояние на сериозен риск" заради силно оводнения терен. Вече е направено пълно заснемане на обекта. Извършват се геоложки проучвания. Резултатите ще бъдат предоставени в института за комплексно задание за проектиране на ремонтите работи.
Предвижда се консервация, реставрация и експониране на гробницата. Има идея да се направи копие, което да бъде достъпно за посещение от туристите и за консервиране на оригинала с климатизационно изолиране и осъществяване на визуална връзка.

Както писа THExperts през март,  стенописите в уникална римската гробница от IV век в Силистра са застрашени от унищожа;ване. Според  директора на Регионалния исторически музей в Силистра проф. Георги Атанасов това е уникална гробница.

От петдесетината гробници от времето на Римската империя, намерени на Балканския полуостров, тази е една от малкото, чиито стени и таван са покрити с уникални стенописи.  Върху централното пано е изобразен господарят в цял ръст, облечен в костюм на знатен римлянин, който държи в ръка императорска грамота. До него е знатната му съпруга, а от двете страни са изобразени прислужници, които поднасят костюма на господаря.

Гробницата е открита през 1942 година, но е била затворена за туристи в продължение на 60 години. Едва през 2010 г. тя е отворена за посещение, но при много рестриктивен режим, целящ запазване на античните стенописи. Националният институт за паметниците на културата дава разрешение за посещение на едва 10 души седмично.

Междувременно заради високите подпочвени води стените се навлажняват, а изображенията започват да избледняват и да се покриват с мухъл. Според проф.Атанасов са необходими 1 млн лева за консервацията и първоначално възстановяване на обекта.

Гробницата е изключително ценна, но незаслужено непозната на широката публика. Ако не бъдат взети спешни мерки за спасяване на антиката, има опасност за следващите поколения да останат само нейни снимки.

Досега ръцете на общината и музея бяха вързани, защото двата обекта бяха публична държавна собственост. Това означава, че общината не може да се разпорежда с тях и не може да ги включи в нито един от проектите, които печели по евопейски програми. С предоставянето на обекта за управление от общината тя вече ще има възможност да кандидатства за финансиране по европейски проекти.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed