27 Апр. 2024

Вие сте тук

Община Русе става собственик на музея на транспорта

24.01.2013

Русенските общински съветници приеха днес единодушно решение за безвъзмездно придобиване правото на собственост върху Националния музей на транспорта и съобщенията в полза на Община Русе.


Единственият музей на транспорта и съобщенията в България, който се намира в Русе, е създаден по повод 100-годишнината на железопътния транспорт в България. Той е разположен в помещенията на първата железопътна гара в България, построена през 1866 година. Сградата е обявена за недвижима културна ценност по Закона за културното наследство. Трите секции на музея разказват за развитието на железопътния транспорт, речното корабоплаване и съобщенията в страната. В експозицията могат да бъдат видени уникални автентични експонати. Личният вагон на цар Фердинанд,  вагонът, с който турският султан е предприемал обиколки и още много интересни експонати са представени в музея. Част от тях са увековечени


В момента собственик на музея е "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД.  "От 2009 година насам "Холдинг БДЖ" ЕАД заради влошеното си икономическо състояние не разполага с необходимите средства за поддръжката и развитието на експозицията, сградния фонд и маршрутите за достъп до музея", пише в докладната записка до общинските съветници кметът на Русе Пламен Стоилов.


По думите му общината има възможност и желание да осигури по-добро управление и опазване на музейните експонати, както и да организира научни, културни, образователни и туристически мероприятия в него.


С решението на Общинския съвет кметът трябва да поиска от министъра на транспорта сградният фонд на музея да бъде изваден от имуществото на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, като при положителен отговор да се внесе предложение в Министерски съвет за безвъзмездното му прехвърляне в полза на Община Русе.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed