29 Март 2024

Вие сте тук

Облекчения за заведения без дим поиска БХРА

29.05.2013

Финансови облекчения за заведенията, които са въвели изцяло забраната за тютюнопушене, поиска председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Той участва  днес в дискусия по повод внесения законопроект за връщането на стария режим за тютюнопушенето в заведенията в предаването „Тази сутрин“ по bTV.  Според него законопроектът трябва да бъде приет, защото забраната за тютюнопушене съсипва ресторантьорския бизнес. 

 

Ако законопроектът не бъде гласуван, ще има революция, която ще помете всичко, каза Рагин. "Ако останем и тази зима без хляб и препитание, излизаме на втора революция на улицата. Моите колеги са радикализирани, не можем да потушим напрежението", допълни той.

 

Председателят на БХРА посочи за пример Германия и Австрия, където е разрешено тютюнопушенето в заведенията. В тези държави, за разлика от България, има контрол, опонира представителката на коалиция „Без дим“ София Ангелова.  Коалицията също е готова за протест, в случий че  новият закон бъде гласуван в парламента.

 

Вчера „Атака“ внесе законопроект с искане наложената забрана за тютюнопушене да отпадне, защото се е оказала "необмислена и неефективна". "Сега действащата забрана за тютюнопушене в закрити помещения, която е наложена от Закона за здравето, доведе до нарастване на безработицата с поне 30 хил. души", посочват от "Атака". Според тях  забраната за тютюнопушене е довела до спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн. лева. Част от мотивите им са свързани и с факта, че по този начин държавата не подкрепя своите граждани и нарушава правата им.

 

Според проучване на НЦИОМ в края на миналата година повече от половината българи подкрепят забраната за тютюнопушене в заведенията, като 39%  от тях са пушачи. 16% от пушачите са спрели да посещават заведения след въвеждането на забраната, а 28% от пушачите са намалили цигарите. Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението, сочат данните на НЦИОМ.

 

Над 26 хиляди души се обявиха срещу връщането на тютюнопушенето в заведенията, подписвайки петиция в интернет. Петицията „Не на връщането на цигарения дим в заведенията" се разпространява и в социалната мрежа фейсбук и идва в отговор на започналите тези дни дискусии за промяна в Закона за здравето, което касае пушенето на обществени места. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed