29 Март 2024

Вие сте тук

Нюйоркският Уолдорф-Астория продаден за близо 2 млрд долара

07.10.2014

Хотелската верига Хилтън (Hilton) продава нюйоркския хотел Уолдорф-Астория (Waldorf Astoria New York) на китайската застрахователна компания Анбан иншуърънс груп (Anbang Insurance Group Co.) в сделка за 1,95 млрд. долара, предаде Асошиейтед прес. Хилтън ще продължи да управлява прочутия хотел през идните 100 години, според споразумението с Анбан.


Нюйоркският Уолдорф-Астория, в който се помещават и три известни ресторанта, ще бъде подложен на мащабно обновяване. Хилтън планира да използва приходите от продажбата за покупка на нови хотелски активи в САЩ.

 

Хотел „ Уолдорф-Астория“ (с адрес 300 Park Ave.),  смятан за история на Ню Йорк, отваря врати в Манхатън през 1931 г., построен от милионера Уилям Уолдорф Астор. За времето си бил най-големият хотел в света, а през 1993 г. става официална емблема на града.

 

В неговите 1800 стаи отсядат политици и държавници, високопоставени ости, известни бизнесмени, спортисти, звезди на киното, нобелови лауреати.

 

Първоначално за изграждането на хотела е избрано място, което днес е заето от символа на Ню Йорк – Емпайър Стейт Билдинг. През 1827 г. Джейкъб Астор, представител на една от най-богатите и влиятелни фамилии в Ню Йорк, купува там малък терен от около 2 акра.

 

Тридесет години по-късно синовете му Джон и Уилям изграждат на него две сради. Уилям се жени за Каролина Уебстър Скармехорн, наследничка на старинна холандска фамилия. В края на 80-те години племенникът й Уилям Уалдорф Астор, наследил една от сградите, решава да построи на това място модерен за времето си хотел. Според името на родовото имение на семейството в Германия хотелът получава името „Уолдорф“.

 

Домът на Каролина остава в сянката на луксозния хотел. Шумотевица 24 часа в денонощието, пиколи, паркиращи колите на гостите и денем, и нощем – всичко това е неприемливо за лелята и тя се мести в друг район на Ню Йорк, оставяйки къщата на сина си Джон. Не след дълго Джон Астор изражда друг хотел – Астория, с идеята да е конкуренция на хотел „Уолдорф“.



В крайна сметка двата хотела се превръщат в един комплекс, получил скоро световно признание. Тук се събират силните на деня, включително семействата Рокфелер, Морган, Дюпон, Фрищ, Астор и Вандербилт.



През 1931 г. хотел „Уолдорф-Астория“ се мести на Парк Авеню. Днес това е един от най-престижните хотели на Ню Йърк, в който постоянно заема апартаменти принцът на Уиндзор, чести гости са кралят на Саудитска Арабия, който през последното си посещение е оставил 160 хил. долара бакшиши.



От 1931 г в хотела по традиция отсядат президентите на САЩ. Когато през 30-те и 40-те години гост на хотела бил Франклин Делано Рузвелт, президентският му влак пристигал през тунел, специално изграден под Парк авеню. Инвалидният стол на президента заедно с охраната се натоварват в секретен и строго охраняван асансьор, с който той достига до VIP покоите си на последния етаж на хотела.

 

Ако се разходите из партерния етаж на хотела, ще откриете много врати, които водят към гаража, фоайето, служебните помещение и пр. Обикновената на пръв поглед врата, маркирана със 101-121, е оборудвана със специални средства за защита и се използва от най-именитите гости, които искат дискретно да пристигнат в хотела или да о напуснат.



Преди 25 години Анди Уорхол изпраща на гостите си покани, на които отбелязал точно този номер. Когато гостите пристигат и слизат по витата стълба, откриват железопътно депо, където са паркирани два осветени влака. Идеята е да направи прием в стил „подземие“, „царство на сенките“, „кръговете на Данте“.

 

По-известни обаче са горните етажи на хотела, който се смята за най-красивия на Парк авеню. Нито една от стаите не се повтаря нито по обзавеждане, нито по инториор – тук могат да се намерят всички стилове, от ориенталския до италианския ренесанс или арт деко.

 

След реставрация, която струва $180 млн,  през последните одини хотелът е декориран с стенна мозайка „Колелото на живота“ на френския художник Луис Ригел. Тя е съставена от 148 хил. части и в 13 алеории отразява промените, случили се с американската нация.

 

Фоайето на хотела е украсено от часовник, който тежи два тона. Часовникът, изработен в Лондон, е бил експониран на Световното изложение в Чикао през 1893 г. Украсяват го портрети на шестима президенти на САЩ.



Това е първият хотел в света, който премахва специалния вход за жени “Ladies Entrance” – своеобразна победа на американските феминистки, които се борят за равни права с мъжете във всички сфери.

 

Именно „ Уолдорф-Астория“ е винаги сред първите – тук се въвежда обслужването по стаите, а Starlight Roof е първият в Ню Йорк нощен клуб под открито небе.



На входа на хотела човек винаги може да види някоя знаменитост, тъй като традиционно е сред десетте места в Ню Йорк, които се предпочитат от най-популярните хора в света. Останалите са Dakota, Trump Tower, San Remo, The Langham, Waldorf-Astoria, Hotel del Artistes, The Beresford, The Eldorado, American Thread Building, Silk Building.

 

Тук са живели постоянно Спенсър Трейси, Коул Портър, Греъри Пек и Мерилин Монро. При подписване на дългосрочен договор цената на нощувка пада до $2000.


Фоайето на Уолдорф Астория е любим декор за много филми, сред които The Out-of-Towners, 1970, с Джак Лемън и My Favorite Year, 1982, c Питър О’Тул, както и многобройните филми на Уди Алън.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed