29 Март 2024

Вие сте тук

Нов арт фестивал събира улични артисти от страната и чужбина през май в Габрово

06.04.2017

 

Международен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ – Габрово, 19-21 май 2017 г.

www.6fest.gabrovo.net

 

Нов артистичен фестивал ще превърне Габрово в пространство за изкуства по време на карнавала през май. Международен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ ще се проведе в Столицата на хумора и сатирата Габрово от 19 до 21 май 2017 г.

 

Сред фестивалните събития са български и чуждестранни циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи. Посетителите ще могат да се включат в циркова и карнавална работилница.

 

Организатори на фестивала “6Fest” са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

 

Подробности за фестивала и участниците може да откриете на фестивалния сайт 6fest.gabrovo.net, както и на Facebook страницата 6Fest Gabrovo. Следете и специалното Facebook събитие за фестивала тук.

 

Датите за “6Fest” не са избрани случайно. Традиционният за Габрово Карнавал тази година е на 20 май и е под мотото „Да изкукуригаме от смях“.

 

Участници

Участие ще вземат български и чуждестранни артисти като „Цирк де ла Люлин“, „Кукубаян Брадърс“ (Уругвай, Гърция), Тио Тео от Испания, Ashton Ka (Белгия, България), Театър на огъня и сенките „Fireter“, Мим формация „Жар театър“.

 

Фестивална програма

Още в петъчната вечер на 19 май Мим формация „Жар театър“ ще подгреят пред Дома на хумора и сатирата за откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. „Жар театър“ ще покаже пърформанс с живи статуи, мимове, карнавални персонажи. На 20 май сутринта, малко преди Националната изложба и карнавал-ревю на котки в Спортна зала „Орловец“, „Жар театър“ канят на карнавална работилница като загрявка за карнавалното шествие по-късно същия ден.

 

Най-наситена е фестивалната програма в карнавалния ден 20 май. В следобедните часове полуфиналистите в петия сезон на шоуто „България търси талант“ – „Цирк де ла Люлин“ – ще изиграят представлението си „Поко Льоко“. Кулминацията на карнавалната вечер на 20 май в Габрово ще бъде ефектното им светлинно шоу “Light it up” на централния градски площад „Възраждане“. За малки и вече пораснали деца трупата организира циркова работилница на 21 май сутринта.

 

С любезното съдействие на „Цирк де ла Люлин“ и Луиза Душкова в Габрово пристигат и циркови артисти от чужбина. Тио Тео от Испания ще представи своя моноспектакъл "Surfing the street“ на 20 май. В съботния ден габровци и гостите на града ще могат да видят и комедийния цирков спектакъл на формацията „Аделфи Кукубаян“ (Уругвай/ Гърция).

 

Базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева с артистичен псевдоним Ащон Ка ще се превъплъти в забавна жива статуя в центъра на Габрово, броени часове преди карнавалното шествие.

 

Театър на огъня и сенките “Fireter” ще бъдат кулминацията на следкарнавалната вечер на 21 май с огнено шоу на кокили, с което ще закрият и фестивалната програма на площад „Възраждане“.

Пълната фестивална програма по часове предстои да бъде обявена този месец.

 

Фестивални локации

Фестивалът ще се проведе на различни места в центъра на Габрово като площад „Възраждане“, пред Спортна зала „Орловец“ и Дом на хумора и сатирата, Шести участък, Градска градина (Градинка с мечето), пред Интерактивен музей на индустрията.

 

„Концепцията на фестивала е да бъде естествено продължение на карнавалния бранд на Габрово и да превърне града в модерна фестивална и карнавална дестинация. Името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово – квартал Шести участък, най-старият квартал на града, където се ражда и развива Габрово“ – споделя организаторът на събитието Момчил Цонев.

 

За организаторите

Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово е сдружение, което приоритетно работи в сферата на култура, изкуства, образование, младежки дейности, културно наследство, история. Създадено е през 2007 г. Ръководител на проектите на сдружението е Момчил Цонев.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed