03 Май 2024

Вие сте тук

Ново тракийско скално светилище е открито в Родопите

15.08.2011

Тракийско скално светилище е открито при археологически разкопки на крепост край смолянското село Кошница, съобщиха археолози от Регионалния музей "Ст. Шишков" в Смолян, цитирани от БТА.

При досегашните разкопки на крепостта "Калето" през годините са разкривани средновековен и античен пласт, а светилището е нова находка, която се датира към 5-то хилядолетие пр. Хр. Разкопките са по българо-гръцки проект, според който се предвижда консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект. Археологическите разкопки са все още в начален етап, тъй като досега е извършвана главно подготовка на терена за проучване.

Керамични фрагменти са основните находки при разкриването на пласта с тракийското светилище. Скалното тракийско светилище хвърля нова светлина около крепостта "Калето" и датировката на ранните пластове. След разкопките и изследването на археологическия обект, през 2012 г. ще се извърши реставрация и консервация, за да бъде превърната крепостта в туристическа атракция. Проучването е в рамките на проекта "Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море", изпълняван от Община Смолян в партньорство с Община Самотраки - Гърция и РИМ "Ст. Шишков" - Смолян. Проектът се финансира по Оперативна програма "Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013".

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed