29 Апр. 2024

Вие сте тук

Нови дестинации ще има от летище София през 2014 г.

23.01.2014

Няколко нови дестинации ще бъдат добавени към портфолиото на Летище София през 2014 г.  Две нови авиокомпании ще открият редовни линии - Air Serbia до Белград и Dalmatian до Загреб, съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов.  Радваме се на новите маршрути в рамките на Балканите, които ще допринесат за развитието на пътническия трафик на летището и ще предоставят още по-удобни връзки на пътуващите, коментира той.

 

През лятото на 2014 г. италианският превозвач Mistral Air, който тази зима вече изпълни серия от полети до Палермо и Катания, планира сезонни линии до 3 нови дестинации в Южна Италия - Катания, Неапол и Бари.


Нискотарифният превозвач Wizz Air още миналата година съобщи, че през 2014 г. планира да добави 2 нови дестинации към обслужваните от Летище София -  Тел Авив и Малмьо. За първи път тази зима авиокомпания Ukraine International изпълнява серия от полети до Киев.  

 

По думите му в периода на коледните и новогодишни празници на 2013 г. на Летище София са обслужени общо 138 136 пътници, което е с 4% повече спрямо  празнични дни на 2012 година.


През 2013 г. за първи път в историята на Летище София броят на пътуващите надвишава 3,5 милиона, припомни изпълнителният директор на столичното летище. Най-предпочитаните от пътуващите дестинации са били Лондон, Виена Франкфурт, Мюнхен, Истанбул, Москва.

 

През миналата година на Летище София са пристигнали  1 735 975 пътници, а са заминалите  1 768 251 души. Пътникопотокът  е нараснал с 1,1% спрямо предходната година. Лондон е  традиционно най-натоварената дестинация по брой на обслужените пътници. Това се дължи до голяма степен и на факта, че от Летище София се изпълняват редовни полети до четири от лондонските летища - Хитроу, Гетуик, Лутън и Станстед. Сред най-предпочитаните дестинации се нареждат още Милано, Париж и Варна, казва Щерианов.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed