19 Май 2024

Вие сте тук

Нова тракийска гробница е разкрита край село Братя Даскалови

02.03.2011

Нова гробница, която свидетелства за Одриското царство е разкрита край село Братя Даскалови. Това е още едно доказателство, че Долината на тракийските царе преминава през Средна гора и достига до Тракийската низина, коментира, цитиран от БТА, тракологът проф. Иван Маразов, който разгледа за първи път гробницата.

Територията на Одриското царство се разширява на изток до село Братя Даскалови, където е открита гробница на тракийски владетел. Това е гробницата на един от местните владетели, които са живели по тези земи по времето на тракийския цар Севт Трети, отбеляза проф. Маразов. Датира се от 3,4 век преди Христа. Това е куполна гробница, съградена от големи каменни блокове, които не са добити в равнината. Каменните блокове са известни под името квадри и има малък коридор - дромос. Прави впечатление с великолепно изпълнение на зидарията, която е запазена в автентичен вид и до днес, коментира проф. Маразов.

Кирка и лопата, преживели над 23 века, са открити на входа коридора, който води към гробницата. Какъв знак искат да дадат древните майстори не е известно, защото досега в нито една тракийската гробница не са намирани инструментите на труда им, отбеляза тракологът.

Златните накити, открити в гробницата са артефакт, който посочва, че принадлежи на владетел, живял по тези земи, когато те са били част от Одриското царство, обясни проф. Маразов. Археолозите намират останки от златотъкани одежди, част от ажурна златна диадема и погребален бронзов венец. Според проф. Маразов подобна диадема не е открита досега в Тракия. Напомня изработките на гръцки майстори и е много красива.

Останките от възрастен човек, за който няма данни дали е мъж или жена, както и на дете, могат да бъдат само мотив за хипотези. Само останките от кон ни карат да мислим, че един от погребаните тук може би е мъж, каза проф. Маразов. Но това засега са само догадки. Възможно е, оттук към другия свят да е отпътувало и едно цяло семейство, добави той.

Откритите находки може да се сравняват с гробницата, която е открита в Александрово, коментира тракологът. Те показват, че тук в община Братя Даскалови има друг династичен център, за който досега няма данни и изследвания. Сериозните открития предстоят.
Любопитното е, че около могилата, съвсем наблизо има и останки от тракийско селище. Има отломки от пет къщи, седем пещи за производство на керамични съдове, от голямо светилище, което напомня ритуали, характерни за времето на Одриското царство, останки от амфори и монети, изсечени по времето на Севт Трети.

Разкопките на "Момина могила" започват през 2008 година след поредица от иманярски набези, разказа  на община Братя Даскалови Ваня Стоева. Общината печели европейски проект за рекордно кратък срок и така археологическият екип с ръководител ст.н. с. Милена Тонкова успява да спаси част от артефактите от иманярите.

През античността районът на Чирпанските възвишения е бил привлекателен точно заради златоносните си реки, припомни Ваня Стоева. Разкриването на гробницата и консервацията и са направени за година благодарение на финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които осигуряват 345 хиляди евро чрез Европейското икономическо пространство. Резултатите от проучването на новооткритата тракийска гробница ще бъдат обявени на 30 април тази година

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed