29 Март 2024

Вие сте тук

Нова наредба гарантира по-добра защита на потребителите при организирани туристически пътувания

21.12.2013

Правителството прие наредба за условията и реда за сключване на договор за задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", съобщи пресслужбата на кабинета.


Нейната цел е да защити потребителите на организирани групови и индивидуални туристически пътувания с обща цена срещу рисковете, посочени в чл. 98, ал. 2 от Закона за туризма. Те са свързани с отговорността на туроператора за причинени вреди вследствие на неразплащане с негови контрагенти и доставчици, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност.
Наредбата гарантира обезпечаването на потребителите на туристически услуги при настъпване на застрахователно събитие посредством регламентирани лимити на отговорност. Те зависят от декларирания оборот за предходната финансова година и са в 13 категории, като за най-ниската - оборот до 50 000 лв., лимитът на отговорност е 25 000 лв., а за най-високата - оборот над 3 млн. лв., лимитът на отговорност е 1,4 млн. лв.


С Наредбата се въвежда задължение за застрахователя да уведомява министъра на икономиката и енергетиката не по-късно от един ден от узнаването за настъпилото застрахователно събитие. Така ще се гарантира предприемането на своевременни и подходящи мерки, произтичащи от правомощията на изпълнителната власт.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed