19 Апр. 2024

Вие сте тук

Нова защитена местност ще бъде обявена в България

21.05.2012

Нова защитена местност ще бъде официално обявена в България - при река Веселина в землищата на селата Къпиново и Миндя край Велико Търново, съобщиха от WWF Дунавско-Карпатска програма - България.

Защитената местност включва комплекс от влажни зони и други ценни природни местообитания, между които крайречни гори, пасища и ливади.
Официалната заповед за обявяването на местността за защитена ще бъде връчена на 22 май от 11.00 часа в село Миндя, община Велико Търново.
Събитието съвпада с Международния ден на биологичното разнообразие и се организира от Министерството на околната среда и водите по инициатива на жителите на село Миндя и под патронажа на кмета на Велико Търново.

Предвижда се Иван Христов - координатор на програмата "Води" на WWF-България, да разкаже за възстановяването на стария меандър на река Веселина при с. Миндя, който попада в границите на новата защитена местност.

До възстановяването на речното корито се е стигнало по идея на сдружението "За Веселина" и на ловно-рибарската дружинка от село Миндя. Досега WWF участва в няколко възстановявания на крайречни влажни зони - подобряване на водния режим на блатото Кайкуша в Природния парк "Персина" и на мочурищата на река Осъм при селата Българене и Обнова, които пряко подпомагат опазването на редки видове птици и растения, както и при река Русенски Лом в района на Ивановските скални църкви, с което се намали рискът от щети при наводнения.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed