05 Май 2024

Вие сте тук

Новата гробница в Гърция не е на Александър Македонски

23.09.2014

Гръцкият министър на културата Костас Тасулас днес изключи възможността гробницата, разкрита при разкопки в древния Амфиполис в Северна Гърция, да е на Александър Велики, предаде ДПА.


Макар че Катерина Перистери, която ръководи археологическите разкопки, каза, че гробницата е построена в края на 4 в. пр.н.е., което съвпада с края на управлението на войнствения македонски цар, според Тасулас е "невъзможно" тя да съдържа останките на Александър Велики.


"Хората не трябва да очакват разкопките да разкрият останките на Александър", каза Тасулас за частната телевизия МЕГА.


Археолозите продължават проучването на четирите камери на гробницата, след като откриха две впечатляващи скулптурни фигури на кариатиди с дълги туники и къдрави коси, покриващи раменете им, които пазят входа към гробницата.


Александър Велики е умрял през 323 г. пр.н.е. по време на военен поход за завладяване на Близкия изток, Азия и Североизточна Африка. Точното място на гроба му остава една от най-големите загадки в археологията. Александър умира на 32 години във Вавилон и някои експерти смятат, че вероятно е погребан в Александрия в Египет.


След смъртта на Александър Велики жена му Роксана и техният син Александър са заточени в Амфиполис и убити заедно с майка му, брат му и снаха му, което навежда някои експерти на предположението, че техните останки може да бъдат намерени тук.


Според друга теория гробницата може да принадлежи на висш сановник.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed