20 Апр. 2024

Вие сте тук

Николина Ангелкова: 2016 е най-успешна за туризма от 25 години

11.09.2016

2016 година се очертава да бъде най-успешната в сферата на туризма за последните 25 години. Това каза в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова. Само за юни и юли ръстът на туристи, предпочели България, е 23,1% в сравнение с предходната година, а по отношение на приходите за същия период увеличението е с около 14 процента /един милиард лева/.

 

За първите седем месеца на годината са отчетени приходи в рамките 13-14% повече в сравнение с 2015 г., каза още Ангелкова. В сравнение с най-успешната до момента 2014 година  ръстът вече от 14%, което според нея очертава 2016 година като най-успешната и особено през лятото, когато прогнозите са надвишени почти двойно.


Основно ръст на туристи имаме от Германия, чийто брой е скочил с 38%, като само за лятото той е над 40 процента. Следва Русия, където се отчита ръст от около 30%, а на годишна база се очаква около 20%. Според статистиката най-голям ръст се отчита при румънците, където прогнозните 5% са завишени четири пъти. Най-важното, според Ангелкова е, че се очаква реално ръст за "крилата" на летния сезон, като за май вече има завишение от 20%, а за септември очакванията са още по-големи. Това, по думите й означава, че се работи в правилната посока - България да се превърне в целогодишна дестинация.


В момента 70% от приходите в туризма се формират основно от летния туризъм, 20 процента от зимния, а останалите 10 на сто се разпределят между другите видове туризъм, като се наблюдава тенденция за комбиниране. Основно там е културно-историческият туризъм, който помага за "крилата" на сезона, добави министър Ангелкова. Като пример тя посочи Пловдив, който напоследък се припознава с културно-историческия туризъм.


От 29 ноември до 1 декември тази година България ще бъде домакин на първия по рода си Световен конгрес на древните цивилизации и модерен туризъм, съобщи Ангелкова. На форума се очакват над 500 гости от 150 държави с ресорните министри поне на 50 страни. През тези дни България ще бъде във фокуса на света със своето тракийско наследство.


По нации на българското Черноморие това лято се отчита много висок ръст /65-75 процента/ на германските туристи, повечето от които са предпочели северните ни курорти. При руснаците "води" южното Черноморие с 80%, пак там са се насочили и поляците, където ръстът им е почти на 100 процента. Има значително завишен ръст на румънски туристи и хубавото е, че те започнаха "да слизат" на юг, значителен ръст в рамките на около 40 на сто се отчита и при туристите от Белгия и Холандия.


Междинните анализи показват, че всъщност всички пазари, върху които сме се фокусирали в работата си с големите туроператори от Германия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Великобритания, Русия бележат изключителен ръст, коментира министър Николина Ангелкова.


Последната статистика на Евростат по отношение на вътрешните пътувания показват, че България е в топ 10 от 28-те страни членки на ЕС със значителен ръст от 5,8 процента при среден за ЕС от 3 на сто. Българите почиват в България, като основно тенденцията е за уикендите и от четвъртък до неделя. Когато има повече от 7 нощувки изборът е индивидуален и в зависимост от възможностите всеки преценява къде да реализира своята ваканция, каза още министърът на туризма.
Министър Николина Ангелкова беше в Пловдив за връчването на отличието "Златната ябълка" на града. Призът се присъжда от Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма - FIJET /ФИДЖЕТ/.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed