29 Март 2024

Вие сте тук

Не е нужно да пиете бира, за да харесате Белгия, но наистина помага

09.06.2017

Има още само няколко града по света, където бирената култура е така твърдо укрепена в самия център на града. Историческият център на Брюксел Гранд плас е обграден от бароковите сгради на някогашните занаятчийски гилдии. Една от тези гилдии е била на пивоварите и днес сградата е централа на най-голямата пивоварна асоциация в страната, разказва ДПА.


В Брюж пък бирата буквално тече под града, благодарение на тръбопровод, по който пивото се транспортира от пивоварна в центъра към завод да бутилиране в покрайнините на града.


Какво голямо културно значение има бирата за страната, се подчертава и от факта, че белгийското пиво миналата година бе вписано в списъка на "Нематериалното културно наследство" на ЮНЕСКО.


Това е чест, каквато дори съседна Германия - страна с дългогодишни традиции в производството на бира, все още не е получила. ЮНЕСКО отбелязва, че белгийските пивовари произвеждат близо 1500 различни бири.


Председателят на пивоварната асоциация Жан-Луи ван де Пер казва, че признанието на ЮНЕСКО не е заради бройките.
То е заради продукта ни като такъв, за начините, по които се произвежда, предлага и консумира бирата, посочва той. И допълва, че почти всяка марка има собствена чаша и има безброй видове ферментация.


Както на много места в Европа, приготвянето на бира в Белгия често е било занимание на католическите монаси. Днес има шест манастира на Траписткия орден, в които монаси препечелват като варят традиционната трапискта бира. Тези манастири, естествено, са любимо място за туристите.


Въпреки че се гордеят с бирената си традиция, самите белгийци пият по-малко бира в наши дни. Секторът се променя и като в много други страни консумацията на глава от населението намалява с годините.


Най-новите данни на бирената асоциация сочат рекордно ниска консумация от 71 литра на човек, като сега 65% от белгийската бира се изнася.


Вълната от крафт бира също достигна Белгия, като малките пивоварни се радват на голяма популярност сред по-младите, отбелязва президентът на асоциацията Ван де Пер. Пивоварните предлагат все повече смесени бирени напитки и безалкохолна бира.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed