02 Май 2024

Вие сте тук

Несебър ще промотира своя "Духовен път"

15.08.2011

Стотици хартиени птици украсиха днес Стария Несебър по повод празника на града - Успение на Св. Богородица. От сутринта любопитството на минувачите беше привлечено от оригиналните оригами, накацали по улиците на морския курорт.

Белите птици на щастието всъщност са маркировка на трасето на най-новия туристически проект на Община Несебър - „Духовният път”, който официално беше представен днес. Стара легенда гласи, че ако желанието ти полети на крилете на хиляда хартиени птици, ще стане реалност. Туристите не останаха безразлични към нетрадиционната идея на Община Несебър да промотира своя „Духовен път” и пожелания на всички езици украсиха оригамите.

За първи път желаещите имаха възможност да извървят пътя на вярата и да стигнат до единадесетте средновековни църкви, с което ще продължи развитието на поклонническия туризъм в Несебър. Днес църквите са затворени, но амбицията на общината е за кратко време да успее да ги реставрира и отвори за миряните.

 

Кметът на Несебър Николай Димитров (ляво) и председателят на Общинския съвет в града -

Благой Филипов (дясно) приветстват гражданите и гостите на Несебър

Реставрацията на църквите„Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, за които е осигурено финансиране по ОП „Регионално развитие” мярка 3.1, започва веднага след края на лятото. Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”, сподели, че проектът за реставрация на „Св. Архангели Михаил и Гавраил” също е готов и в случай, че държавата отпусне обещаното финансиране за чудесата на България, където античен Несебър зае 3-то място,  субсидията ще отиде за този храм.

Че градът трябва да привлича не само с морския си туризъм, е мнението и на кмета на Несебър Николай Димитров. „Да съзидаваме и да помним - само така можем да се развиваме”, смята Димитров. Именно това е и посланието, което носи празникът на града тази година. Въпреки че днес в Несебър има само един действащ храм, целта на местната администрация е да върне славата му на Града на църквите. 44 са откритите храмове от периода V-ХIХ век на територията на Несебър, което го прави градът с най-много църкви в България и истинско средище на християнството и българщината. Археологията и възрожденските къщи са следващите точки, по които ще бъдат изготвени маршрути за културен туризъм. С проект за реставрация на римските терми общината ще кандидатства по Норвежката програма за партньорство.

За празника на града кметът Николай Димитров и Благой Филипов, председателят на Общински съвет- Несебър, традиционно отличиха заслужили граждани на тържествена церемония. „Почетен знак на Несебър” получиха историкът Ива н Бабев за двата си исторически труда „Македонска голгота” и „Равда - през горнилото на времето”, описващи историята на жителите на Равда и Несебър; Мима Петрова- директор на Общински детски к омплекс; Петя Кияш кина- директор на археологическия музей и Тодорка Желязкова, д иректор на СОУ „Любен Каравелов”. С почетна грамота бе отличен и началникът на полицейското управление в Несебър - Стайко Манев.

Докато пред вратите на Стария град течеше церемонията по награждаването, на Южния плаж в Несебър започна плувния маратон „Несебър 2011”. 29 плувци премериха сили тази година. Най-бързи се оказаха 20-годишния Венцислав Айдарски от Сандански и 21-годишната именичка от София Мария Златкова.

Празненствата в града продължават през целия ден с поздравителни концерти от фолклорните ансамбли на побратимения с Несебър гръцки град Неа Месембрия, Община Созопол и Община Поморие. Програмата завършва с концерт на български хитови изпълнители и светлинен спектакъл.

 

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed