28 Март 2024

Вие сте тук

На гроздобер в Мелник

08.10.2012

Гроздоберът - едно от най-значимите събития в региона на Мелник, събра  жители  и приятели на града заедно с  любители на мелнишкото вино през уикенда.  Начало на фестивала „Гроздобер в Мелник” дадоха домакините - читалище „Емануил Васкидович”, с изпълнение на детска фолклорна група.

 

Празненството започна на чаршията с пристигането на гроздоберачите и пълна каруца с грозде от „широка мелнишка” лоза, подканвани с песни за гроздобер, вино и любов и автентични македонски хора.

 

Ансамбъл „Празник” направи възстановка на древния народен ритуал за производство на гъсто мелнишко вино.

 

Чуждестранни и български гости на най-малкия град в България се включиха с желание в готвенето на местни гозби от бабината кухня – точиха ентусиазирано кори за баница с жените от читалището в село Левуново, биха мътеница и бъркаха качамак с читалище Катунци и си хапваха сладко направо от тавите. А най-ентусиазиранте се научиха да играят македонско хоро и попяха след хапването с читалищата от Сандански и Склаве.

 

В атмосферата на старата мелнишка чаршия гостите отпиваха от мелнишкото вино на винарска къща „Мелник” и изба „Мелнишка ласка”. Много бяха желаещите да изографисат икона, да изработят цветен витраж и да се докоснат до изкуството на дърворезбата – част от туристическите предложения за анимация на Туристически информационен център – Сандански, предоставени от ателие „Ликин”.

 

По залез слънце гостите си тръгнаха с весело настроение и вярата, че през февруари следващата година на фестивала „Златен грозд” отново ще отпият от гъстото мелнишко вино.   

 

Организатори на фестивал „Гроздобер в Мелник” са Община Сандански,  Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Туристическият информационен център – Сандански и Сдружение „За Мелник” .

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed