29 Март 2024

Вие сте тук

Наръчник за малкия бизнес по коледно време

20.12.2011

Карли Вайнман, Business Insider

 

Отново е време за коледни и новогодишни празници.

Празничният сезон носи колкото стрес, толкова и радост, колкото хаос, толкова и умиротворение вкъщи и с приятели. В последните дни на годината малкият бизнес има да свърши много неща: новогодишни партита за персонала, коледни бонуси и пр.

Мнозина малки оператори не разполагат с достатъчно средства и не могат да бръкнат по-дълбоко в джобовете си, както прави големият бизнес. Но независимо дали е голям или малък, удовлетвореността на служителите е еднакво важна за всеки бизнес. Трябва да знаете какви са очакванията им. Трябва да знаете какво трябва да направите и какво – не.

Служителите ви работят упорито през цялата година и сега е моментът да им покажете, че го оценявате. Ето няколко съвета как да направите по-празничен празничния сезон.


Годишни бонуси

Има две важни неща, които трябва да помните, преди да попълните празничните чекове.

Първо, независимо от това каква сума искате да разпределите, не забравяйте, че тя ще е отправна точка за служителите ви, с която те ще сравняват всички бъдещи бонуси. Помислете как искате да ги възнаградите и мислете за бъдещето, когато те ще сравняват неволно всички бъдещи плащания. Не искате служителите ви да се чувстват разочаровани в бъдеще, ако тази година ги възнагредите твърде щедро, нали? Ако вече имате традиция да разпределяте бонуси, ще трябва да внимавате още повече - служителите ви със сигурност  си спомнят колко са получили миналата година.

На второ място мислете за алтернативите. Очевидно е, че годишният бонус е един добър начин да се изрази благодарността за работата им, но има и други, по-евтини начини. Ако счетоводният ви баланс не изглежда твърде привлекателно, можете да замените финансовия стимул с нефинансов – понякога той дори е по-важен от парите.


Подаръци

Всеки обича да получава повече средства, но ако можете да отделите малка сума за всеки като бонус, може би трябва да размислите. Твърде малката сума  може да изглежда обидно в очите на служителите ви, особено ако те са работили добре и очакват възнаграждение.

В този случай подаръкът може да е добрата алтернатива. Трябва обаче да познавате всеки свой служител достатъчно добре, за да сте сигурен, че ще хареса подаръка. Можете да изберете и друг подход, подарявайки на всички еднакъв подарък – например,  бутилка качествено вино, което е безопасен избор.


Празнични партита

Тъй като хората обикновено очакват коледно-новогодишните партита да бъдат спонсорирани от работодателя, трябва и това да включите в зимния си бизнес план.

Като бонус за вас като мениджър остава възможността да установите по-тесен контакт със служителите си по време на партито, което ще ви помогне да работите по-ефективно в бъдеще. Не е нужно да се изхвърляте за партито. Направете нещо, което е съзвучно с офис-културата ви. Ако екипът ви е малък и е предимно от мъже, каса бира с подходящо мезе може да се окаже напълно достатъчна за начало. Планирайте внимателно партито и ако не сте сигурен какво точно да направите, потърсете съвет от хората, с които работите. Все пак това е моментът да разчупите ледовете, затова общувайте с възможно повече хора.

Ваканции

Много вероятно е, че служите ви ще поискат да отсъстват от работа по-дълго, отколкото предполагат коледните празници. В малкия бизнес обаче е важен всеки човек от екипа, за да бъде функционирането му безпроблемно. Планирайте предварително кой ще работи и кой ще отсъства по празниците, нека служителите ви знаят какво се очаква и изисква от тях по време на празничния сезон. Убедете се, че почивките и работата са равномерно и справедливо разпределени, така че да няма недоволни, че все на тях се пада да работят по празниците.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed