28 Март 2024

Вие сте тук

Най-трудните въпроси, които ще ви зададат по време на интервю за работа

04.01.2010

 

THExperts

Казват, че добре подготвеното "домашно" е половината от успешното интервю за работа. Независимо от това колко сте опитен, компетентен и подготвен интервюто обикновено е доста стресиращо. Просто защото винаги има риск да те оценят неправилно било поради несигурност или излишна скромност, било поради възникнали недоразумения, било поради недостатъчна подготвеност на кандидата по отношение на компанията, в която би искал да работи.

Ето съветите на двама американски експерти - Уйлям Морин и Джеймс Кабрера, как да избегнем клопките.

 

1. Разкажете за себе си

Въпросът никак не е оригинален, но обикновено е първият, който се задава по време на интервю. Звучи предразполагащо, но всъщност трябва много да внимавате какво излиза от устата ви. Опитайте се да вместите отговора в една минута, максимум две. Включете в него четири основни теми: младежки години, образование, проесионално развитие и последни постижения в кариерата. Акцентирайте върху последната и не забравяйте, че точно това е моментът, по време на който можете да предразположите интервюиращия.

Или пък не.

2. Какво знаете за компанията?

Трябва да покажете на бъдещите си  работодатели, че не просто си търсите работа, а кандидатствате точно за вакантното място в тяхната компания. Трябва да сте в състояние да дискутирате продуктите, обслужването, репутацията и имиджа, проблемите, стила на менажиране, историята и философията на компанията.

Но не се дръжте като всезнайко, който няма какво ново да научи. Нека отговорът ви покаже, че сте си направили домашното и сте се постарали да получите максимална публична информация за компанията, но също и че искате да научите повече.

Как да го направите? Можете да започнете така: ”Проучих доста компании в търсене на работа. Вашата привлече интереса ми поради...”

Нека отговорите ви звучат позитивно, не си позволявайте да споделяте негативни мнения и информация, където и да сте ги намерили.

3. Защо искате да работите при нас?

Най-лошият отговор, който можете да дадете е “Защото обичам да работя с хора”. Очевидно е, че ако предпочитахте животните, щяхте да си търсите работа съвсем на друго място. Добрият отговор е свързан с добре направеното домашно – ако сте проучили добре компанията предварително, няма да се затрудните да отговорите. “|Бързо развиваща се компания”, “Млад и динамичен екип”, “Добри отзиви”, “Добра репутация” са само част от дежурните отговори. Можете да споменете, че виждате възможност да вършите в компанията точно това, за което сте си мечтали или пък че се развиват в насока, която ви е интересна.

Както и да се подготвите, старайте се отговорите ви да бъдат искрени. Ако откриете, че те са твърде далеч от онова, което действително мислите за компанията, помислете си дали изобщо искате да работите в нея или ще предпочетете да си намерите друга работа.

4. С какво можете да допринесете за развитието на компанията?

Тук имате прекрасна възможност да изтъкнете собствените си предимства. Не се стремете да сте скромен и не пропускайте шанса да подчертаете най-добрите си качества. Споменете последните си постижения или онези, с които най-много се гордеете. Не пропускайте да отбележите дали умеете да работите в екип или сте самостоятелен играч, дали ви озаряват нови идеи или сте стриктен изпълнител на чужди.  Отбележете, че умеете да си поставяте цели и да ги изпълнявате, че си поставяте приоритети и не се разпилявате, че умеете да откриете проблемите и да ги решите, че сте добър в изслушването или в убеждението.

Все пак, не прекалявайте и не изпадайте в самохвалство. Увереността в себе си не бива да преминава в неоправдана самоувереност.

5. Кое е най-привлекателното в избраната от вас позиция?

Споменете три или четири най-атрактивни свойства на позицията и определете кое е най-важно, кое е на заден план и кое не смятате за особено привлекателно.

6. Защо трябва да ви наемем?

Изградете отговора си в зависимост от своите способности, опит и енергия. Част от отговора може да се съдържа в т.4.  

7. Защо се насочихте точно към тази работа?

Насочете отговора си към възможностите, които получавате във въпросната организацият. Разкажете за желанието си да допринесете за развитието й и да получите признание за свършеното. Не позволявайти въпроси от финансово естество да доминират в отговора.

8. Каква е дефиницията ви за... /позицията, за която кандидатствате/.

Отговорът трябва да бъде кратък и да е свързан със задачите, които се очаква да изпълнявате. Трябва да сте сигурни какво се очаква от вас – ако не сте, по-добре помолете интервюиращия да ги уточни.

9. Колко време ще ви отнеме, за да навлезете в работата и да започнете да допринасяте за развитието на компанията?

Дайте реалистичен отговор. Кажете например, че в нормални условия това може да отнеме до шест месеца, но отчитайки реалностите, ще се опитате да се вместите в по-кратък срок.

10. Колко време ще останете във фирмата?

Отговорете, че търсите дългосрочна кариера, но отбележете, че ще се нуждаете и в бъдеще от предизвикателства и се надявате да ги намерите в нея.

11. Вашата квалификация и/или опит са твърде високи за въпросната позиция.

Подчертайте, че търсите дългосрочна кариера и че ако докажете способностите си на позицията, която ви се предлага, очаквате пред вас да се разкрият и нови възможности.

Отбележете, че една добра компания се нуждае от надежден и висококвалиициран персонал. Наблегнете, че винаги е по-добре една фирма да има успешен и опитен изпълнителски персонал. Предложете да се включите в обучението на останалите и посочете, че подобна инвестиция винаги се възвръща.

12. Какъв е мениджърският ви стил?

За да дадете добър отговор, трябва да научите доста за компанията и да прецените предварително дали вашият стил отговаря на възприетия в нея.  Стилът може да е ориентиран към изпълнение на задачи, постигане на резултати или друг. Възможни отговори: “Обичам да откривам проблемите и да намирам оптимално решение за тях”, “Преди да взема решение, анализирам какви ще са последиците от него”,, “Харесва ми решенията, които вземам, да са полезни за подчинените ми и да ги насочват в правилна посока”.    

13. Добър мениджър ли сте? Можете ли да дадете пример? Имате ли потенциал на топ-мениджър?

Отговорът трябва да е конкретен и да е свързан с реални постижения. Акцентирайте върху опита и енергията си.

14. Как търсите и наемате персонал?

На какво обръщате внимание, когато наемате персонал? Подчертайте необходимостта от умения, инициативност, адаптивност, умение да се сработва с други хора и да работи с тях ефективно.  

15. Налагало ли ви се е да уволнявате някого? Поради каква причина и как се справихте със ситуацията?

Съгласете се, че ситуацията никак не е лесна, но трябва да бъде решена така, че да няма обидени и решението да е добро и за двете страни. Посочете, че като всеки друг не обичате неприятните задачи, но когато се наложи, ги изпълнявате. В този случай решението трябва да бъде ефективно и хуманно.

16. Кое е най-трудно за мениджъра?

Споменете планирането, изпълнението и контрола върху разходите. Най-трудно е да мотивираш хората и да ги управляваш, за да бъдат изпълнени задачите навреме и в рамките на определения бюджет.

17. Кои са най-важните тенденции в бранша?

Ако сте професионалист, едва ли този въпрос ще ви затрудни. Въпросът е да не се впускате в пространни анализи, а да се ограничите с 2-3 тенденции, които действително са най-важни. Не забравяйте новите технологии, предизвикателства, икономически условия, както и нови нормативни изисквания, ако има такива или се очакват в близко бъдеще.

18. Защо напуснахте предишната си работа?

Неприятен въпрос наистина, но никой не очаква да разголите душата си. Бъдете кратък и конкретен, а също и честен, но коректен към предишния си работодател. Няма работодател, комуто да се харесат критики по адрес на предишните ви началници.

Търсене на нови предизвикателства, по-големи отговорности, разширяване на компетентностите и сферата на дейност също могат да са част от евентуалните отговори.

Не забравяйте, че същия въпрос, но под друга форма можете да чуете още няколко пъти по време на интервюто, така че отговорите не трябва да са противоречиви.

19. Напускането на старата работа може да е свързано със загуба на определени социални придобивки. Какво мислите за това?

Отбележете, че това ви притеснява, но не ви паникьосва. Готови сте да поемете риска в името на по-добрата работа. Не карайте потенциалния работодател да си помисли, че финансовият интерес надхвърля интереса към бъдещата ви работа.

20. Какво харесвахте най-много /най-малко/ в предишната си работа?

Бъдете внимателни и позитивни. Не персонализирайте проблемите. Не споменавайте, че не обичате да работите под напрежение.

Ако накарате интервюиращия да повярва, че предишната ви работа е била пълен кошмар, най-вероятно е той да се запита какво ви е задържало на нея досега.

21. Какво мислите за бившия си началник?

Бъдете възможно най-позитивни. Всеки негативен коментар може да накара бъдещия ви шеф да си помисли, че може да кажете същото и по негов адрес някой ден.

22. Защо заплатата ви е толкова ниска?

Не се защитавайте и не се оправдавайте. Споменете, че това е една от причините да си търсите нова работа, но не я поставяйте на преден плен.

23. Колко смятате, че трябва да ви плащат на съответната длъжност?

Въпросът е много деликатен. Обикновено експертите съветват да не се обвързвате с конкретни суми, за да не поискате твърде малко или твърде много. Най-добре е да оставите интервюиращите да направят своята оферта. Можете също да определете граници, в които според вас трябва да варира заплатита ви. Ако не сте сигурен, можете да кажете “Може би Вие ще ми помогнете. В какви граници варира възнаграждението за тази длъжност във Вашата компания?”

Ако продължават да ви притискат, без да определят някаква сума, подчертайте, че работата е по-важна от парите. Може би просто искат да ви изпитат и да разберат кое ви интересува повече  - парите или работата.

24. Какви са дългосрочните ви цели?

Връщаме се там, откъдето започнахме. Не казвайте, че искате точно работата, за която е пусната обявата. Нека целите, които определите, да съответстват на целите на компанията, в която искате да работите. “В компания като вашата бих искал да...” е отговорът, който трябва да дадете.

25. Смятате ли се за успешна личност?

Отговорете, че сте доволни от това, как се е развивала досегашната ви кариера.  Отчитайки нормалните възходи и падения, които се случват всекиму, смятате, че сте се справили добре с предизвикателствата, но че капацитетът ви позволява да постигнете повече и се надявате да го докажете. 

 

По материали на Profitable Hospitality

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed