03 Май 2024

Вие сте тук

Най-популярните коледни базари в Европа

03.12.2013

Ако все още не сте усетили предколедното настроение, все още има време за това с няколко коледни базара в Европа. Без да правим класация и да определяме кой от тях е най-интересният, най-големият, най-старият или най-атрактивният, предлагаме  да си припомним какво се случва на едни от най-популярните от тях.

 

Нюрнберг, Германия

 

Коледният базар в германския град Нюрнберг се слави като един от най-красивите в Европа. В центъра на града, където и без това витае духът на отмитали времена, преди Коледа се добавя празничната атмосфера на чудеса и приказки.  Посетителите могат да намерят тук традиционни немски сувенири, сладкиши и напитки, повечето от които са направени ръчно или специално за базара.  След като се разходите из него, можете да опитате популярните баварски наденички с кисело зеле, греяно вино и да си купите за вкъщи фигурни сладкиши, меденки , коледни играчки или свещи.

 

 

Кьолн, Германия

 

 

 

 

Шест базара обединени в едно правят коледния базар в Кьолн един от най-големите в Европа.  Всяка година той се посещава от около два милиона души. Дървени къщички, ледена пързалка, детски площадки, въртележки и разнообразни лакомства за деца и възрастни създават празничната атмосфера.  

 

 

Виена, Австрия

 

 

 

Казват, че коледният базар тук се организира от 700 години, така че претендира да е един от най-старите в Европа. Макар че в Австрия има много коледни базари, най-популярният е виенският на площад  Ратхаусплатц.  Посетителите радостно си гризкат карамелизирани плодове, печени кестени или пък печива и се наслаждават на  вайнахтпунш – «коледен пунш», вино или бренди с подправки, или пък шнапс с горещ сок.  Тук се пазят традициите – пластмасовите играчки са на изчезване, а фигурки на Санта, когото местните жители смятат за холивудско въплъщение на комерсиализацията, не се допускат.

Повече информация на www.christkindlmarkt.at

 

 

Цюрих, Швейцария

 

 

 

И тук може да се усети духът на Коледа. Във въздуха се разнасят ароматите на наденички, на печени кестени и разтопено сирене. Огромната елха центъра на града винаги е украсена с кристали Сваровски.

 

 

 

Страсбург, Франция

 

 

 

Границата между Франция и Германия през вековете неведнъж се е премествала. И макар че днес Страсбург е във Франция, благодарение на германските традиции тук се организира най-старият коледен базар в страната, който наброява вече 445 години. Базарът е и един от най-големите – коледни песни, вертеп, ледена пързалка и горещо вино, което се разлива в чаши във вид на ботуш очакват посетителите. Дървените къщички се пръскат по шевовете от изискани украшения, а улиците и площадите са с пъстра коледна украса. Прецели, печени кестени, коледни сладкиши bredele и тарта фламбе с бекон, лук и сметана са кулинарните изкушения за гостите на града.

Повече информация на  www.noel.strasbourg.eu

 

 

Париж, Франция

 

 

Не един, а няколко коледни базара ще намерите в Париж. Тук жителите и гостите на града могат да намерят не само традиционни сувенири и напитки, но и интересни аксесоари – дизайнерски шал, шапка или ръкавици. Кулинарните изкушения също няма да разочароват – захаросани кестени, горещ шоколад, бисквити, меденки и пр.

 

 

Копенхаген, Дания

 

 

В градините Тиволи в Копенхаген се открива един от най-живописните коледни панаири в Европа. Сред сувенирите с коледна тематика са популярни не само традиционните ръчно изработени свещи и сапуни, но и килимчета и плетени пуловери. Можете да се преборите със студе с помощта на аблескивер – понички с глазура, и глег – горещо червено вино със стафиди, бадеми, канела и карамфил. Ако имате късмет, можете да срещнете разхождащи се елфи или дори Санта Клаус.

Повече информация на www.visitcopenhagen.com

 

 

 

Брюге, Белгия

 

 

Твърди се, че коледният базар в белгийския град Брюге е най-големият в Европа. Може и да е истина, защото по Коледа този средновековен фламандски град сякаш се превръща в един огромен панаир. Площадите са пълни с павилиони и шатри и отвсякъде се донасят звуци на жива музика. Горещ глинтвайн, белгийски шоколад и гофрети не оставят равнодушен никой турист.

 

 

 

Прага, Чехия

 

Два от площадите в чешката столица Прага са домакини на едни от най-популярните в Европа коледни базари. Вацлавският и Староместкият площади привличат хиляди туристи, които идват, за да се разходят из града и да усетят вълшебната му атмосфера. Сувенири от стъкло и керамика, коледни украшения от различни материали, типичните дървени играчки,  меденки, марципани, сладкиши привличат посетителите. Чешки наденички или ястия с пушено месо в компания с чешка бира или глинтвайн ги очакват след дълга разходка. Специално за децата тук има специални зоокътове, където те могат не само да видят агънца, козички и магаренца, но и да ги погалят.

Повече информация на www.prague-info.cz; www.czechtourism.com

 

 

 

Талин, Естония

Близо до централния градскияплощад ежегодно се открива коледният базар, който със сигурност е един от най-старите в Европа. Естонците твърдят, че първата новогодишна елха също е била издигната точно тук през 1441 г.

Сувенирите са ръчна изработка – шапки, шалове, ръкавици, пуловери, топли одеала, с други думи всичко, което ще стопли туриста в тази северна държава. Специални сладкиши и специалитети с кисело зеле са за любителите на кулинарното разнообразие.

 

 

Лондон, Великобритания

 

 

 

Сезонът на коледното пазаруване се открива в Лондон още през ноември, когато на Риджънт стрит тържествено палят празничните гирлянди.  Настроението залива града от коледната елха на Трафалгар скуеър до ледената пързалка край Съмърсет хаус.  Дърветата са обсипани с разноцветни светлини, които предвещават откриването на Зимната страна на чудесата в Хайд парк, където посетителите могат да открият и най-голямата ледена пързалка на открито в британската столица, и писти за пързаляне с шейни, и традиционен параир.

Постановки на тема Средновековна Коледа в лондонския Тауър пренася зрителите във времената на крал Едуард І, а костюмирани участници в голямата коледна пудингова надпревара преодоляват препятствия в Ковънт Гардън.

Подробностите са на www.visitlondon.com

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed