29 Март 2024

Вие сте тук

Над 80 хил туристи в Русе през 2014

14.05.2015

Над 6 млн. лв. са приходите от нощувки в област Русе за миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Русе пред участниците в XI туристическо изложение "Уикенд туризъм 2015", съобщи пресцентърът на министерството. На събитието присъстваха кметът на община Русе Пламен Стоилов и областният управител Стефко Бурджиев.

 

„С всяка изминала година Русе привлича все повече туристи, като за 2014 г. в местата за настаняване в областта са пренощували близо 83 хил. души“, съобщи министър Ангелкова. По думите й през миналата година само обектите на Регионалния исторически музей са отчели над 70 хил. посетители, включително и 2000 японци. Всичко това показва, че туризмът в региона има много голям потенциал за развитие и може да се предлагат още по-голямо разнообразие от туристически продукти и услуги.

 

„Русе е основна дестинация в един от културно-историческите маршрути, които Министерството на туризма разработи - „Столиците и градовете на българските царе и патриарси“, допълни Николина Ангелкова. Тя съобщи, че списъкът с маршрутите е публикуван на сайта на министерството, като целта е чрез тях да се  фокусира по-голямо внимание на българските и чуждестранните туристи към регионите.

 

„Русе трябва да се възползва още по-ефективно от уникалното си географско положение“, каза министърът на туризма. Река Дунав свързва България с десетте дунавски страни, както и със страните по Рейн. Само на 70 км от Русе се намира Букурещ, който е потенциален пазар за краткотрайни пътувания към северната ни съседка. „Ние работим за задълбочаване на сътрудничеството с Румъния, което ще се отрази благоприятно и на туристическия поток между двете страни“, допълни Николина Ангелкова. Тя припомни, че е подписан Протокол за намерение за създаването на общ туристически център на България и Румъния в Китай. Паралелно с това се работи и по общ проект, с който двете държави да кандидатстват по Програмата за трансгранично сътрудничество. Разработват се и съвместни туристически продукти. 

 

По време на борсата бе съобщено, че група „Назарет“ ще участва в рокфестивала, който общината ще организира през септември тази година.

 

"Уикенд туризъм Русе 2015" е едно от най-атрактивните туристически изложения в страната. В съпътстващата му програма се провежда и осмият Фестивал на туристическите забавления и анимации. Тази година изложението отбелязва рекорден брой участници – 125 регистрираникомпании с повече от 400 участници, а Министерството на туризма се представя с рекламен щанд от 20 кв. м.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed