28 Март 2024

Вие сте тук

Над 500 хил. туристи са посетили София през първите седем месеца на годината

27.09.2016

Общо 553 хиляди туристи или 8,6% повече са посетили София през първите седем месеца на годината, съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Първата среща на кметовете на столици от Централна и Източна Европа и Китай "16 плюс 1" "София - пресечна точка на нови възможности".


Във форума ще участват кметът на Белград - Синиша Мали, на Сараево - Иво Комшич, на Скопие - Коце Траяновски, на Талин - Таави Аас, и председателят на Народния конгрес на Пекин Ду Дъйн. Домакин на срещата е кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

През миналата година София е посетена от 916 хиляди туристи, а приходите от нощувки са 116 млн. лв., каза министърът. По думите й 2016 г. се очертава рекордна за българския туризъм като само за първите седем месеца страната ни е посетена от над 4,5 млн. чуждестранни туристи.


За да могат туристите да останат по-дълго у нас разработихме заедно със Столичната община осем културноисторически дестинации за София с интерактивни карти към тях, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството, каза Ангелкова.


Тя информира, че в края на тази година София ще е домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм.


Кметът Фандъкова посочи при откриването на форума, че най-важното е кметовете на градовете да осигурят по-добро качество на живот и здрава среда, затова и се работи за реализиране на "зелените" политики на управление на градовете. Те включват мерки за намаляване на вредните емисии за по-добро качество на въздуха. Важно е и градовете да станат по-сигурни места за живеене, отбеляза Фандъкова. Според нея столиците трябва да са двигатели за развитието на регионите.


По повод на Световния ден на туризма - 27 септември, кметът Фандъкова отбеляза, че туризмът е сред водещите сектори за развитието на инвестициите. Столичната община полага особени усилия за развитие и експониране на културноисторическото наследство на града. Ръстът на туризма в София през последните 6 години е над 60 на сто, подчерта столичният кмет. Тя изрази очакване София да бъде мост между партньори за развитието на културата, бизнеса и инвестициите.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed