28 Март 2024

Вие сте тук

Над 2,2 млн лв за строителни дейности в Яйлата

23.10.2013

Екозащитници се обявиха против строителството

 

В археологическия резерват Яйлата започнаха строителни дейности по проекта "Яйлата - античната врата на Добруджа", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално Развитие". Средствата в размер на над 2, 213 хиляди лева са предназначени за аварийно укрепване на скалната църква "Св.Св. Константин и Елена", пострадала при земетресението през 2009 г., както и реставрация на крепостната стена на ранновизантийската крепост в резервата.


Строителните дейности трябва да завършат за четири месеца и половина, а първите туристи могат да разгледат възстановените паметници на културата през август следваща година, съобщи, цитирана от БТА, директорът на Исторически музей в Каварна Дарина Мирчева на символичната първа копка на проекта в Яйлата.


Против възстановяването на крепостната стена в резервата се обявиха екозащитници, обединени в социалната мрежа в групата "Свободен Камен бряг". Те обявиха мълчалив протест и издигнаха лозунги "Яйлата не е Дисниленд" и "Не се гаврете с паметниците".


Основната идея на акцията ни е да провокираме общественото мнение и да предупредим изпълнителя на проекта община Каварна да не се злоупотребява със средствата за проекта, които са пари на европейския данъкоплатец, каза лидерът на групата, художникът-реставратор Владо Руменов.


Кметът на общината Цонко Цонев и авторите на проекта отговориха на представители на неправителствени организации и граждани, които изразиха опасения строителните дейности да не повредят все още непроучените паметници на културата и уникалната растителност в резервата. Възнамеряваме да превърнем Яйлата във втора туристическа дестинация след Калиакра, посочи кметът Цонев. Той обясни, че каменните блокове за крепостната стена ще се носят на ръце, ефектно осветление няма да има, а щом времето позволи, ще бъде направено и археологическо проучване на крепостта.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed