19 Май 2024

Вие сте тук

Над 120 сорта лалета ще цъфнат за Великден в Балчик

09.03.2012

 

Над 120 сорта лалета ще могат да видят посетителите на университетската ботаническа градина в Балчик по време на Парада на лалетата, съобщи БТА.

Колекцията е обогатена с 30 напълно нови сорта от световната селекция на пролетните цветя. Сред тях е лалето "Розова панделка", което по цвят и форма се родее със символа на борбата срещу рака на гърдата, разказа озеленителят в градината Петя Ангелова. По думите й най-много любопитни погледи на посетителите в парка по традиция ще съберат черните лалета. По Великден, когато парадът ще бъде в пълен блясък, ще могат да се видят и кичести лалета с цвят като на божур.

Обичайно по това време в градината вече се носи ароматът на първите нискостеблени лалета, но тежката зима тази година забави цъфтежа, обясниха градинарите. Според озеленителите с първото по-трайно затопляне на времето алеите ще се обагрят от различни нюанси на бялото до оранжево, червено, жълто, виолетово, туристите ще се радват и на двуцветни лалета.

В пейзажа от цветни фигури са вписани и 30 сорта теменужки, сред които има и посестрима на черното лале, каза Петя Ангелова. Напъпили са и зюмбюлите, и минзухарите.
Няма поражения в парка от зимните студове. Тънката снежна покривка, минусовите температури, които паднаха до 17-18 градуса, силният вятър поставиха на изпитание растенията, но няма загинали. Само листата на вечнозелените храсти и бамбука са опърлени, но клоните им не са измръзнали, разказаха в университетската ботаническа градина.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed