25 Апр. 2024

Вие сте тук

Над 1 милион туристи са почивали във Варна

14.10.2016

Повече от 1 милион туристи са избрали Варна и региона за своята почивка от началото на годината до края на активния летен сезон. Приходите от техните нощувки за първите 7 месеца на годината надхвърлят 235 млн. лв., което е ръст от 23% в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството, по време на откриването на Деветия Черноморски туристически форум. На събитието присъстваха и кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, представители на туристическия бранш и общини, и др.

 

Цифрите показват, че от началото на годината до месец август сме посрещнали  над 6 млн. чуждестранни туристи, което е около 16% ръст. "Естествено, че с броя на туристите, нарастват и приходите - през първите 7 месеца на 2016 г. те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015 г.", подчерта министър Ангелкова. Това лято се наблюдава завръщане на туристи от традиционни за нашата страна пазари като Русия, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, скандинавските страни и др. Ръст в туристите има и от Франция, Белгия, Дания, Холандия, Австрия и др. "Още през пролетта на тази година експерти и медии в Германия прогнозираха, че България ще бъде сред най-търсените дестинации за лятото, което се потвърди. Варна и регионът са най-предпочитаната дестинация от тях", допълни Николина Ангелкова.

 

Тя съобщи, че вече се работи за сезон Лято'2017, като индикациите са той да бъде дори по-успешен от сегашния. Вече са проведени срещи с ръководството на големите туроператори, които Томас Кук и Туи, които прогнозират увеличение от около 30% за следващата година, стана ясно от думите на министърът на туризма.

 

Черноморският туристически форум е предназначен за професионалистите в сферата на туризма и тазгодишното му издание се провежда под надслова „България – туристическа дестинация за четири сезона“. В участват представители на посолствата на Република Южна Африка, Република Аржентина, САЩ и Франция в България, осемнадесет общини, повече от десет висши учебни заведения от страната и чужбина, туроператори, туристически агенции, хотелиери и др.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed