20 Апр. 2024

Вие сте тук

Над половин милион българи ще пътуват за майските празници

20.04.2016

Повече от половин милион българи се канят да прекарат предстоящите майски празници в извън дома. За  Великден и Гергьовден се събират общо 7 почивни дни, които мнозина обединяват.


Близки, роднини и приятели
ще са основна цел на пътуванията, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

 

В много населени места са предвидени тържества на открито, затова  туристическият бизнес очаква вътрешните пътувания в страната да са обосено актини. Интерес има и сред туристите от Западна Европа, които, впечатлени от начина на отбелязване на двата празника ще предпочетат курорти  в Родопите и в Стара планина.

 


Около 140 000 ще са българите, които ще пътуват за празниците в чужбина – предимно
в съседните балкански страни - Гърция, Сърбия и Румъния, коментира Румен Драганов. Той отбеляза, че май ще е първият от натоварените месеци, свързани с настъпващия летен сезон, в които ще има интензивни пътувания на българи зад граница. По думите му техният брой за месеца ще надхвърли 440 000, а борят на чужденците, които ще пристигнат у нас за почивка, ще е близо два пъти по-голям от този през март и април и ще достигне близо 770 000.


Като цяло почивката за двата празника тази година ще е доста по-евтина, коментира експертът. Поради падането на цената на горивата почивките за Великден и Гергьовден ще са между 8 и 12 процента по-евтини спрямо предходни години.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed