23 Апр. 2024

Вие сте тук

Музеи, в които на децата няма да им бъде скучно

28.10.2013

Ако сте родители с деца и обичате да пътувате заедно, със сигурност често се чудите какви забавления да им предложите.  Леголенд и Дисниленд са първите места, които хрумват на всеки родител, който иска да зарадва децата си. Но освен тях можете да намерите други възможности, които ще бъдат интересни за малките туристи, ще ги очароват и ще ги накарат дълго да си спомнят за пътуването. Мислите си, че музеят е скучно място за деца? Съвсем не, ако подберете такива, които са подходящи за детска аудитория или пък привличат посетители от всички възрасти.

 

 Талин - Пътешествие с ДраКончето

 

Това е един забавен и весел начин децата да се запознаят със средновековния град и Естония като цяло. Те ще научат много нови неща от пазителя на средновековния дом, очарователното драконче, което охранява съкровищата на викингите, да се пренесат в други времена с помощта на Капсула на времето или просто да видят нови за тях предмети.

Забавно е да търсят дракончетата и техните следи, скрити в сграда, която е на над 600 години.

Всички деца на възраст между 6 и 16-годишна възраст получават специални карти и трябва да изпълнят някои интересни и достъпни задачи, с които ще се забавляват.

 

 

Виена - Домът на музиката

 

Кой музей можете да посетите заедно с децата в града, смятан за столица на музиката? Отговорът е един – Домът на музиката във Виена, един необичаен интерактивен музей на звука.

 

Съчетаването на класическите традиции и иновационните подходи към темата за звука, ценни исторически експонати и истинско шоу – ще намерите всичко това в музея, в който зад всеки ъгъл ви очакват изненади. Тук вашето дете ще може да открие много интересни неща и дори да дирижира Виенския оркестър  - едно наистина незабравимо преживяване!

 

 

Стокхолм - музеят Скансен

 

Скансен е истинска  Швеция в миниатюра. Съвсем не е нужно да пътешествате из цялата страна, за да разберете какви народи са обитавали полуострова.

 

Това е най-големият етнографски музей-резерват в Европа, който е разположен на площ 1,5 кв.км. В началото на 19 век на остров Юргорден, където се намира музеят, е имало само борови гори, но един човек на име Артър Хазелиус решил да събере тук къщи и имения от цяла Швеция. Така тук били запазени особености на бита и културата на жителите. Ще се пренесете в Швеция от 18 век, където обитателите се занимават с всекидневните си дела, пекат вкусни кифлички в местната пекарна, правят съдове в грънчарската работилница и пр. Можете да им помогнете, ако решите и се опитате със собствените си ръце да направите нещо.

 

Ще трябва да забравите за цивилизацията, интернет, мобилните телефони и съвременните технологии. За сметка на това ще се озовете в една истинска и незабравима приказка. Има и специален детски парк с разнообразни забавления.

 

 

Париж за деца

 

Освен, че Париж предлага незабравимо преживяване на възрастните, френската столица може да предложи разнообразни забавления и за деца.

Сладкото забавление е в Музея на шоколада «Choco — Story». Тук децата ще видят над 1000 експоната, които ще ги запознаят с 4-хилядолетната история на шоколада - от маите и ацтеките до наши дни. А накрая ще видят как се произвежда този любим за всяко дете продукт. Има и сувенирен магазин, в който ще можете да опитате чаша горещ шоколад, приготвен по различни рецепти – на ацтеките, испански, млечен, черен, както и да дегустирате различни видове твърд шоколад.

Други места, които представляват интерес за най-малката аудитория, са

-          Музей на морските кораби

-          Аквариум, в който ще се озовете на морското дъно сред подводни скали и гигантски риби, ще можете да хванете собственоръчно златни шарани в малко езерце.

-          Музей на вълшебствата, където децата ще се научат да правят фокуси и ще се потопят в тайнствената атмосфера на старинни замъци с оживяващи портрети и движещи се фигури.

-          Музей на куклите, в който са събрани старинни и съвременни кукли, които ще възхитят не само дъщерите, но и майките.

-          Музей на научните открития, в който децата ще видят много физични опити, които приличат повече на фокуси. с

-          Мини-Дисниленд в Булонския лес с най-разнообразни детски въртележки.

-          Зоопарк, в който животните живеят в условия, близки до  естествените

-          Дисниленд

 

 

Барселона за деца

 

Испанският град предлага много интересни места за най-малката публика. Това може да е музеят на  науката с потъналата тропическа гора или пък исторически парк от 18 век, Лабиринтът с истински лабиринт от подстригани дървета, планината Тибидабо с зашеметяваща панорамна гледка на града, паркът с атракции, музеят на механичната играчка и театъра на куклите, аквариума, музея на шоколада с колекция на шоколадови фигури и композиции, музеят на мамута с фигурки на древните животни в естествена големина. 

Цените на билетите за различните атракции варират от 2,5 евро за Лабиринта, 3 евро за музея на Науката, Тибидабо – 25 евро за възрастни и 9 за деца с ръст от 90 до 120 см, 14 евро за музея на механичната играчка за възрастни и 7 евро за деца със същия ръст.

 

 

Кейп Канаверал - Космическият център на НАСА

 

Ако сте в Маями, можете да си позволите  еднодневна екскурзия до Кейп Канаверал. Там ще видите 8 ракети, които илюстрират еволюцията на американската космическа програма. Огромни екрани с озвучителни системи ще ви потопят в света на откритията. Посетителите могат да влязат в копие на космическа совалка, да станат свидетели на разговори между Центъра за управление на полетите и екипажите на орбита и пр. Който иска, може да усети какво чувстват космонавтите на орбита, ако влезе в завъртащ се на 360 градуса модел на космически кораб, който имитира лунното притегляне. С помощта на специално оборудване и тренировъчни симулатори посетителите могат  да се почувстват като космонавти, изпитващи 1/6 от земното притегляне.

 

 

Люцерн - Музей на транспорта

 

 

Това е място, където еднакво се забавляват и деца, и възрастни. Тук е събрана колекция от транспортни средства за всеки вкус – от велосипеди, автомобили и лифтове до самолети и кораби. Експозицията привлича със своята интерактивност – трамваен симулатор с видеодисплей с многобройни екрани се „движи“ по улиците на Берн, има капитански мостик за управление на модели на кораби в басейн и много други атракции. Можете да „присъствате“ на строителството на тунел и да се повозите по него с вагонетка. Едно наистина вълнуващо преживяване за деца.

 

 

Музей на науката и техниката в Мюнхен

 

 

Музеят на шедьоврите на науката и техника в столицата на Бавария Мюнхен е един от най-известните в света. Заема цял остров на река Изар.

Морският и авиационният отдели са гръбнакът на експозицията, затова си заслужава да започнете от тях.

Посетителите могат да видят истински парен катер, да изучат детайлите на парната машина и да открият перлата на колекцията – немска бойна подводница U1.

Историята на  авиацията е вторият  интересен раздел, в който можете да видите както първите въздушни съдове и балони, така и най-модерни реактивни самолети, хеликоптери и ракети. Специално място заемат изтребителите от Втората световна война, както и ракетите Фау-1 и Фау-2.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed