06 Май 2024

Вие сте тук

Москва създава автопарк за автомобили "на самообслужване"

11.09.2015

Управата на Москва представи днес първата си услуга за временно ползване на автомобил в руската столица, която до края на годината ще разполага с автопарк от 500 автомобила "на самообслужване" с цел да се облекчат гигантските задръствания по улиците, предаде Франс прес.


От днес ще бъдат на разположение 100 коли под наем, които могат да бъдат ползвани денонощно, седем дни в седмицата, обяви пред журналисти кметът на Москва Сергей Собянин. В бъдеще мрежата може да разполага с 10 000 автомобила, всяка от която ще замества десет частни коли, допълни кметът.


Ползването на коли под наем за градски превози има все по-голям успех в Европа, припомни Винченцо Трани, президент на швейцарската инвестиционна компания Женерал инвест (General Invest), която инвестира 6,5 милиарда рубли (86 милиона евро) в проекта.


"Руската столица се развива със светкавична бързина и заслужава същите стандарти и удобства като в Европа, тъй като тя е част от Европа", изтъкна Трани. Колите могат да бъдат наемани за много кратки периоди до десет минути, но са подходящи и за семейни пътувания и за влюбени, които обичат да се разхождат сами, отбеляза предприемачът.


Ползвателите ще плащат по 8,90 рубли на минута (11 евроцента), което е два пъти по-евтино от такси. Принципът на самообслужване се основава на абонамент, който осигурява достъп автопарка, като колата се резервира от разстояние - по телефона или чрез интернет - и най-често се отключва с магнитна карта.


Очаква се този пазар да се разраства в световен план с 30 процента годишно и да достигне оборот от 5,6 милиарда евро през 2020 година, според проучване на стратегическата консултантска кантора Ролан Берже (Roland Berger).

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed