27 Апр. 2024

Вие сте тук

Монитор: Еврокомисията обмисля забрана на ол инклузива

29.09.2011

В Европейския съюз се обмисля се системата "ол инклузив" да бъде забранена на общоевропейско ниво, пише "Монитор" като се позовава на експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Причината е, че с прилагането й в хотелите се разхищава и изхвърля твърде много храна, а това противоречи на идеята на Евросъюза да се ограничава максимално генерираният отпадък.

 

Възможно е мерките да засегнат и промоциите на супермаркетите, в които потребителят получава повече, отколкото е платил, но впоследствие се оказва, че стоката не му е нужна в такова количество, коментира Григор Стоянов от екоминистерството. Статистиката на ЕК показва, че Виена само за ден изхвърля хляб, който може да изхрани 200 000 души, пише изданието. В България според "Монитор" няма данни точно колко храна се изхвърля годишно.

 

До 2013 г. всяка страна членка на ЕС ще представи план с определени мерки за ограничаване на биоотпадъците. В момента Великобритания например въвежда кампанията "Обичай храната, ненавиждай отпадъка". Тя цели да обучава хората да купуват само онова, от което наистина имат нужда, за да не се налага да препълват кофите за боклук.

 

Добрите практики на Германия, Холандия и Великобритания в момента са качени на сайта на ЕК, за да "подсетят" какво могат да направят останалите държави, пише "Монитор".

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed