27 Апр. 2024

Вие сте тук

Монако ще усвоява акватория, за да се разшири

09.05.2013

Монако е натясно на своите цифром и словом 2 кв. км площ. Затова княжеството иска да навлезе в морето и да разшири територията си с 6 хектара, върху които да построи луксозни жилища и да привлича заможни клиенти от цял свят. Иска обаче да съхрани и морския резерват покрай брега си.


Сложна задача за малката държава, обявила търг за проекта си за териториално разширение. Първият етап от проекта предвижда изграждане на огромна подводна "плоча" на стойност 1 милиарда евро, която би трябвало да бъде изцяло завършена към 2024 г.
Правителството определи на картата на монакското крайбрежие района, в който ще бъде разположен новият квартал - непосредствено до конгресния и културен център "Грималди форум".


Държавният глава княз Албер Втори се ангажира да бъде опазена защитената подводна среда с нейната флора и фауна. Само на двадесетина метра вдясно от бъдещия квартал започва морският резерват "Ларвото" - гордостта на княжеството. Той се отличава се с изключително биоразнообразие, с много представители на видове като групери, морски треви и гигантските миди Пина нобилис (Pinna nobilis), които трябва да бъдат опазени", казва Мари-Пиер Грамалия, съветник (министър) на благоустройството, околната среда и градоустройството.


На 40 метра вляво пък се простира подводният риф "Томбан де Спелюг" с подводните си пещери, обитавани от корал, "който се нуждае от кислород", уточнява тя.


След десетина години между двете защитени зони трябва да се издигне нов жилищен квартал със сгради на по 6 -10 етажа, със суперлуксозни апартаменти, подводни паркинги, магазини, офиси и яхтено пристанище с около 40 места - общо 60 000 кв. м площ за продан, без да се броят екстериорните пространства.


Избраната строителна компания ще трябва най-напред да изгради на 20 метра дълбочина основа, която да издържи тези конструкции. Могат да се използват различни технологии, като създаване на насипи или плаващи кесони, които да се изведат в морето, а после да се потопят - решение, което би било по-щадящо за морските течения.


В замяна на тази колосална инвестиция изпълнителят ще има право да строи, въпреки че ще трябва да преотстъпи на държавата някои площи. Щом бъде избран строителят, той ще има 12 месеца да преговаря с държавата за доуточняване на цялостната оферта.
През 2008 г. княжеството се отказа от два пъти по-голям проект за разширяване към морето заради икономическата криза, но и заради близостта с морския резерват.


Тогава властите трябваше да избират между два консорциума. В единия влизаше архитектът Даниел Либескинд (проектант на новия Световен търговски център в Ню Йорк) в съдружие с японския архитект Арата Изодзаки, холандската строителна компания "Ван Орд-Драгадос" и белгийската БЕСИКС, а в другия - британският архитект Норман Фостър, италианската строителна фирма "Саипем", френската "Буиг" и монакския акционер Мишел Пастор.


Държавният министър (премиерът) Мишел Роже казва, че сега може да се започне нов проект, тъй като княжество Монако е излязло от кризата. "Отново стъпихме на здрава основа", отбелязва той и добавя, че има "оптимизъм за икономическото бъдеще на страната".
Княжеството смята, че се нуждае от допълнителни 350 000 кв. м на всеки 10 години за развитието си.


През 60-те години на миналия век жилищен и бизнес квартал, наречен "Фонвией", беше построен в западна посока навътре в морето върху насипи с площ 22 хектара.


В Монако на практика вече няма свободни терени, старите сгради се разрушават, за да се строят по-високи като изграждащият се сега небостъргач "Одеон", който ще се издига на 170 метра височина, ще има 49 етажа с жилища, които ще се продават за средно 50 000 евро на кв. м при цена от 30 000 евро на квадрат в княжеството.

 

Източник: Франс Прес

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed